Ποιο φάρμακο για το αδυνάτισμα μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του τσιγάρου

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ένα φάρμακο απώλειας βάρους, το οποίο διατίθεται στα φαρμακεία, μπορεί να συμβάλλει επίσης στη διακοπή του καπνίσματος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λιραγλουτίδη, η δραστική ουσία του φαρμάκου που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μπορεί να είναι αποτελεσματική και στη μείωση διαφόρων μορφών εθισμού, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού στη νικοτίνη.

Σύμφωνα με τη Mirror, οι ενέσεις με λιραγλουτίδη μείωσαν τον εθισμό στα παυσίπονα με παρόμοιο τρόπο όπως καταστέλλουν την όρεξη. Σε μια περιορισμένη κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε με 20 άτομα που είχαν αναρρώσει από εθισμό σε παυσίπονα, παρατηρήθηκε ότι το φάρμακο τους βοήθησε σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς είχαν 40% χαμηλότερα επίπεδα εθισμού σε σύγκριση με όσους βρίσκονταν σε διαδικασία απεξάρτησης, ενώ κάποιοι είχαν εξαλείψει εντελώς τον εθισμό τους.

Η καθηγήτρια Sue Grigson, η οποία ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο Penn State των ΗΠΑ, είπε: «Σκεφτήκαμε ότι αν τα φάρμακα τύπου Ozempic βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο την ανάγκη να παίρνουν φάρμακα. Τα άτομα που συμμετείχαν στη δοκιμή είχαν σημαντικά λιγότερη ως καθόλου τέτοια επιθυμία».

Προηγούμενες μελέτες βρήκαν ότι η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει στον εθισμό στη νικοτίνη και την κοκαΐνη, ενώ άλλες έρευνες έδειξαν ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και αποτρέπει την άνοια.

Ο καθηγητής Scott Bunce, του Πανεπιστημίου Penn State, ήταν επικεφαλής της μελέτης. Είπε: «Το ποσό της μείωσης του εθισμού ισοδυναμεί με το να περάσετε δύο εβδομάδες σε ένα κέντρο θεραπείας πολύ υψηλής ποιότητας. Είναι μια μικρή μελέτη, αλλά είναι πολύ ενθαρρυντική».

Μοιραστείτε την ανάρτηση::