ΠΟΥ: Αποτυχία συμφωνίας στη Συνθήκη για την πρόληψη της επόμενης πανδημίας

Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες δημιουργίας μιας παγκόσμιας συνθήκης που θα βοηθήσει τις χώρες να καταπολεμήσουν μελλοντικές πανδημίες, όπως αναγνώρισε με δήλωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ ολοκλήρωσαν εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο την ενίσχυση των παγκόσμιων ικανοτήτων αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών και επιδημιών στον απόηχο της πανδημίας COVID-19 και συμφώνησαν να υποβάλουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους προς εξέταση από την επικείμενη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα», ανέφερε ο ΠΟΥ στη δήλωσή του.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ έχουν αφιερώσει τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση που δημοσιεύτηκε από την COVID-19 και να ανταποκριθούν στις απώλειες που προκάλεσε, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 7 εκατομμυρίων ζωών που χάθηκαν», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Ενώ σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για να μας αναζωογονήσει και να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας, η οποία είναι να παρουσιάσουμε στον κόσμο μια συμφωνία πανδημίας γενεών».

Το 2021, οι χώρες μέλη ζήτησαν από τον ΠΟΥ να επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις για να καταλάβει πώς ο κόσμος θα μπορούσε να μοιραστεί καλύτερα τους πόρους και να σταματήσει την ταχεία εξάπλωση μελλοντικών ιών σε όλο τον κόσμο.

Την Παρασκευή, ο Roland Driece, συμπρόεδρος της διαπραγματευτικής επιτροπής του ΠΟΥ για τη συμφωνία, δήλωσε ότι η συνεδρίαση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να χαράξει την πορεία προς τα εμπρός.

«Θα δοκιμάσουμε τα πάντα – πιστεύοντας ότι όλα είναι δυνατά – και θα το κάνουμε να συμβεί επειδή ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται μια συνθήκη πανδημίας», δήλωσε ο Ghebreyesus, ανέφερε το Associated Press. «Επειδή πολλές από τις προκλήσεις που προκάλεσαν σοβαρό αντίκτυπο κατά τη διάρκεια του COVID-19 εξακολουθούν να υπάρχουν».

Οι συμπρόεδροι της διαδικασίας της συνθήκης δεν διευκρίνισαν τι προκάλεσε την κατάρρευση της συνθήκης, αλλά διπλωμάτες δήλωσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες διαφορές σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα παθογόνα που εμφανίζονται και την ανταλλαγή τεχνολογιών για την καταπολέμησή τους, ανέφερε το AP.

Το τελευταίο προσχέδιο είχε προτείνει ότι ο ΠΟΥ θα πρέπει να πάρει το 20% της παραγωγής προϊόντων που σχετίζονται με την πανδημία, όπως τεστ, θεραπείες και εμβόλια, και προέτρεψε τις χώρες να αποκαλύψουν τις συμφωνίες τους με ιδιωτικές εταιρείες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή προτρέποντας τον πρόεδρο Μπάιντεν να μην υπογράψει μια συνθήκη που ουσιαστικά «υπερφορτώνει τον ΠΟΥ».

Εν τω μεταξύ, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δήλωσαν ότι είναι άδικο να αναμένεται να παρέχουν δείγματα ιών για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών, αλλά στη συνέχεια να μην μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά, ανέφερε το AP.

Ο Precious Matsoso, ο άλλος συμπρόεδρος της διαπραγματευτικής επιτροπής του ΠΟΥ για τη συνθήκη, δήλωσε στο AP ότι υπάρχει ακόμα η ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία για μια συνθήκη.

«Θα διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί, γιατί όταν χτυπήσει η επόμενη πανδημία, δεν θα μας γλιτώσει», είπε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::