ΠΟΥ: Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε προκαλεί το 3% των καρκίνων

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται πλέον για το 3% των συνολικών περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως. Η νέα αυτή διαπίστωση έρχεται να υπογραμμίσει τον κρίσιμο ρόλο της ποιότητας του αέρα στη δημόσια υγεία και να ενισχύσει τις διεθνείς εκκλήσεις για πιο δραστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ποιες ουσίες ευθύνονται;

Η έκθεση του ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι κυριότεροι “ένοχοι” είναι τα μικροσωματίδια PM2.5 και PM10, καθώς και το διοξείδιο του αζώτου (NO₂) και το όζον (O₃). Τα αιωρούμενα αυτά σωματίδια, που προέρχονται κυρίως από καύσεις αυτοκινήτων, βιομηχανικές δραστηριότητες και οικιακά συστήματα θέρμανσης, διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και σε βάθος χρόνου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Η αόρατη απειλή

Αυτό που καθιστά τον ατμοσφαιρικό ρύπο τόσο επικίνδυνο είναι η αθόρυβη, διαρκής του δράση. Η χρόνια έκθεση σε επιβαρυμένο αέρα δεν προκαλεί άμεσα συμπτώματα, όμως σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα, ακόμα και σε μη καπνιστές. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης με καρκίνους του ήπατος, της ουροδόχου κύστης και του μαστού.

Κάλεσμα για δράση

Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν πιο αυστηρά πρότυπα εκπομπών, να προωθήσουν τη χρήση καθαρής ενέργειας και να επενδύσουν σε πράσινες μεταφορές. Παράλληλα, συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν την έκθεση σε ρύπανση όταν είναι εφικτό — για παράδειγμα, αποφεύγοντας τη σωματική άσκηση σε ώρες αιχμής και χρησιμοποιώντας καθαριστές αέρα σε εσωτερικούς χώρους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι απλώς περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας με μετρήσιμες επιπτώσεις στον καρκίνο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::