«Πράσινο φως» από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για σοβαρή πάθηση του ήπατος

Η αλκοολική στεατοηπατίτιδα αναγνωρίστηκε ως πάθηση μόλις πριν από 4 δεκαετίες. Πριν λίγες ημέρες έλαβε έγκριση από τον FDA και η πρώτη θεραπεία.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) έδωσε το «πράσινο φως» για την δια στόματος θεραπεία της Madrigal Pharmaceuticals, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο στις ΗΠΑ.

«Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς με Nash και έντονες ουλές [ή κίρρωση] δεν είχαν στη διάθεσή τους φάρμακο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απευθείας την ηπατική βλάβη», ανέφερε ο Nikolay Nikolov, ο εντεταλμένος διευθυντής του Γραφείου Ανοσολογίας και Φλεγμονής του Κέντρου Φαρμακευτικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA.

«Η έγκριση του εν λόγω φαρμάκου για πρώτη φορά προσφέρει θεραπευτική επιλογή για αυτούς τους ασθενείς, σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή και την άσκηση», πρόσθεσε

Τι είναι η NASH

Οι άνθρωποι που δεν πίνουν πολύ αλκοόλ, αλλά έχουν λιπώδες ήπαρ (πάνω από 5% έως 10% του βάρους του ήπατος) θεωρούνται ότι πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Η πιο σοβαρή μορφή της NAFLD, αναφέρεται ως μη – αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος, «Προμηθέας».

«Η NASH προκαλεί διόγκωση συκωτιού, ουλές και ηπατική βλάβη. Οι ουλές ή η κίρρωση συνεπάγονται μόνιμη βλάβη του ήπατος και είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος ακόμη και σε ηπατική ανεπάρκεια. Το 25% των ατόμων με NASH μπορεί να έχει κίρρωση. Οι ομάδες υψηλότερου κινδύνου για την NAFLD και NASH είναι τα άτομα με διαβήτη. Οι διαγνώσεις αυτών των ηπατικών ασθενειών έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, πιθανόν λόγω της παχυσαρκίας, των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και του διαβήτη», σημειώνεται.

«Η έγκριση σηματοδοτεί μια στιγμή που “αλλάζει το παιχνίδι” για τους ασθενείς μετά από μια σειρά αποτυχιών την τελευταία δεκαετία, δήλωσε η Lorraine Stiehl, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών «American Liver Foundation», σύμφωνα με το Reuters.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::