Προδιαβήτης: Ποια γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο

Ο προδιαβήτης είναι μια μεταβολική κατάσταση στην οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι αρκετά για να διαγνωστεί διαβήτης τύπου 2. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη διαβήτη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής πολλών ανθρώπων, έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη — θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με το είδος και την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και πρόσθετα.

Ποια γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο;

  1. Πλήρη γαλακτοκομικά με κορεσμένα λιπαρά
    Γάλα, γιαούρτι και τυριά πλήρους λιπαρής περιεκτικότητας περιέχουν κορεσμένα λιπαρά που, όταν καταναλώνονται σε υπερβολή, συμβάλλουν στην ινσουλινοαντίσταση. Η συστηματική κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών.
  2. Αρωματισμένα ή επιδόρπια γιαουρτιού
    Γιαούρτια με προσθήκη ζάχαρης, σιροπιών ή γεύσεων (όπως φράουλα ή βανίλια) περιέχουν μεγάλες ποσότητες απλών σακχάρων, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και καταπονούν το πάγκρεας.
  3. Γαλακτοκομικά ροφήματα και milkshakes
    Πολλά έτοιμα ροφήματα περιέχουν όχι μόνο ζάχαρη, αλλά και συντηρητικά και σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, ένας συνδυασμός που έχει άμεση επίδραση στην αύξηση της ινσουλίνης και του σακχάρου.

Τι να προτιμήσετε;

  • Γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, με χαμηλά λιπαρά ή στραγγιστό
    Παρέχει προβιοτικά και πρωτεΐνη χωρίς να επιβαρύνει το σάκχαρο.
  • Γάλα χαμηλών λιπαρών ή φυτικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη
    Π.χ. αμυγδαλόγαλα ή γάλα βρώμης χωρίς προσθήκη σακχάρων.
  • Τυριά με μέτρο
    Επιλέξτε ημίπαχα τυριά και καταναλώστε τα με μέτρο, ως μέρος ισορροπημένης διατροφής.

Η επιλογή σωστών γαλακτοκομικών μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη. Προτιμήστε φυσικά, μη επεξεργασμένα προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::