Ο προστάτης είναι ένας αδένας που σχετίζεται άμεσα με το σεξ και κυρίως με τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών. Ο προστάτης βρίσκεται στην έξοδο της ουροδόχου κύστεως και ακριβώς στην πίσω επιφάνειά του περνούν τα νεύρα και τα αγγεία της στύσης και της ούρησης. Κατά την ούρηση, ανοίγει για να περάσουν με ευκολία τα ούρα, γι’ αυτό και οι παθήσεις του προστάτη επηρεάζουν την ούρηση. Η λειτουργία του όμως έχει να κάνει και με την εκσπερμάτιση, καθώς όταν συμβαίνει, συσπάται ο προστάτης και παράγει το υγρό του, που αναμιγνύεται με το σπέρμα προσδίδοντάς του απαραίτητα συστατικά για τη φυσιολογική γονιμότητα.
Άρα ο προστάτης είναι απαραίτητος αποκλειστικά για την εκσπερμάτιση και την αναπαραγωγή. Οι παθήσεις του όμως είναι συχνές και προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία.
Συγκεκριμένα, ένας στους 2 άντρες θα παρουσιάσει συμπτώματα προστατίτιδας, ένας στους 6 άντρες θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη και ένας στους 3 συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.
Στις προστατίτιδες τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πυελικού εδάφους, πόνο κατά την εκσπερμάτιση, πρόωρη εκσπερμάτιση, στυτική δυσλειτουργία, και τέλος μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
Η αντιμετώπιση της φλεγμονής δίνει τέλος και στα σεξουαλικά προβλήματα.
Σε περιπτώσεις καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, όχι μόνο αυξάνονται κατά 7 φορές οι πιθανότητες για στυτική δυσλειτουργία, αλλά η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ούρησης καταδεικνύει και το βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας.
Η αντιμετώπιση της ΚΥΠ και η βελτίωση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού (συχνοουρία, νυκτουρία, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης κ.α. ) μπορούν να βελτιώσουν και τη στύση. Το αρνητικό με τις φαρμακολογικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της ΚΥΠ είναι η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών. Κύριες παρενέργειες των φαρμάκων αυτών είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης, που εκδηλώνεται συνήθως ως ζάλη και αδυναμία, καθώς και η μείωση της libido και η πρόκληση στυτικής δυσλειτουργίας.
Οπότε φαντάζει επιτακτική ανάγκη, η χρήση σκευασμάτων, τουλάχιστον στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης αυτών των νοσημάτων, που από τη μία μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της φλεγμονής που προκαλείται στις προστατίτιδες, και από την άλλη η χρήση σκευασμάτων που συμβάλλουν στη διαχείριση της εξέλιξης της ΚΥΠ και των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού.
Συχνότητα εμφάνισης παθήσεων του προστάτη
Η προστατίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση που πρακτικά θα απασχολήσει 1 στους 2 άντρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση σε άντρες κάτω των 50 ετών και η 3η πιο συχνή μετά την ηλικία των 50.
Η ΚΥΠ είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, αφού 1 στους 3 άντρες μετά τα 50 χρόνια θα έχει συμπτώματα εξαιτίας της πάθησης. Οι 4 στους 10 άντρες έχουν συμπτώματα στην 5η δεκαετία της ζωής τους, 7 στους 10 στην 6η δεκαετία, 8 στους 10 στην 7η δεκαετία, για να φθάσουν στο 90% στα 90 χρόνια. Τα βασικά συμπτώματα της πάθησης αφορούν τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, και εμφανίζονται ως διαταραχές της ούρησης και κατ’ επέκταση και της στυτικής λειτουργίας.