Προστατεύουν τελικά τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου από τα κατάγματα; Τι έδειξε μεγάλη ανατρεπτική έρευνα

Μέχρι σήμερα, πολλοί πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου συμβάλλουν στην πρόληψη των οστικών καταγμάτων. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε ανατρέπει αυτή την αντίληψη.

Η πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, περιλάμβανε πάνω από 36.000 ηλικιωμένες γυναίκες και διήρκεσε 22 χρόνια. Η μελέτη εξέτασε όχι μόνο τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων στα κατάγματα του ισχίου, αλλά και το αν αυτά επηρεάζουν την εμφάνιση καρκίνου και καρδιοπαθειών, καθώς και την θνησιμότητα.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι δεν υπήρξε μείωση του κινδύνου για καταγμάτων ισχίου στους συμμετέχοντες που έπαιρναν τα συμπληρώματα, ενώ επίσης δεν αποδείχθηκε ότι προστάτευαν τις γυναίκες από νοσήματα όπως ο καρκίνος ή οι καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Σημειώνεται πως έχουν δημοσιευθεί αρκετές μελέτες που εικάζουν πως η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά η επίδραση, αν υπάρχει, είναι πολύ μικρή. Και όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις, ίσως, όπως εικάζουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης, τα μακροχρόνια συμπληρώματα ασβεστίου να δημιουργούν ασβεστοποιήσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες, κάτι που θα ήταν ανησυχητικό και επιβλαβές για την υγεία. Προς το παρόν, πάντως, πρόκειται απλώς για μια υπόθεση.

Οι ειδικοί λοιπόν σας συμβουλεύουν πως αν δεν έχετε έλλειψη βιταμινών, δεν υπάρχει λόγος να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμινών. Σας συμβουλεύουν μάλιστα πως αν θέλετε να ξοδέψετε λίγα περισσότερα χρήματα, είναι καλύτερα να τα ξοδέψετε στο μανάβικο και να αγοράσετε φρέσκα φρούτα.

Σε περίπτωση, δε, που οι εργαστηριακές σας εξετάσεις δείξουν έλλειψη βιταμινών, τότε οφείλετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::