Πρώτη φορά σε γυναικολόγο: Πότε πρέπει να γίνει και τι περιλαμβάνει;

Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη της κόρης τους σε κάποιον γυναικολόγο. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας, αλλά και προσωπικής ανάπτυξης και αναγκών. Για παράδειγμα, μια επίσκεψη στον γυναικολόγο μπορεί να είναι χρήσιμη για ένα νεαρό κορίτσι που έχει αρχίσει να έχει εμμηνορροϊκούς κύκλους, ή έχει θέματα υγείας που χρήζουν προσοχής και αντιμετώπισης. Γενικά, η σύσταση είναι να γίνετε μια πρώτη επίσκεψη μεταξύ 13-17 ετών.

Η απάντηση είναι ΝΑΙ, και για πολλούς λόγους. Πέρα από την προληπτική φροντίδα, μια τέτοια επίσκεψη είναι ευκαιρία για συμβουλευτική σχετικά με το ασφαλές σεξ, τις διαθέσιμες μεθόδους αντισύλληψης και γενικότερα για τη σεξουαλική υγεία. Επίσης, είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με τις επαφές.

Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη;

Η πρώτη επίσκεψη σε γυναικολόγο είναι μια ουσιαστική εμπειρία που περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από απλές εξετάσεις. Πρώτα και κύρια, ο γυναικολόγος θα πάρει ένα ιατρικό ιστορικό κ μέσα από την συζήτηση θα εκτιμήσει τις ανάγκες του κάθε κοριτσιού. Βασικός σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι η εξοικείωση με τον χώρο και τον γιατρό αλλά και η ενημέρωση σχετικά με την περίοδο, τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος και τον εμβολιασμό έναντι του hpv.

Κατά την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο, οι εξετάσεις που μπορεί να γίνουν εξαρτώνται από τις ανάγκες και την ηλικία του κοριτσιού. Εάν δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα που πρέπει να διερευνηθεί στην πρώτη επίσκεψη, τότε δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάποια εξέταση.

Τι ισχύει για τη γυναικολογική εξέταση, τον υπέρηχο και το τεστ Παπ;

Οι περισσότερες γυναίκες, ακόμα και αυτές που επισκέπτονται χρόνια τον γυναικολόγο, δεν γνωρίζουν ακριβώς τι ελέγχουμε με το τεστ Παπ και τι με τον υπέρηχο κ την κλινική εξέταση. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να εξηγηθεί τόσο η διαδικασία της κάθε μεθόδου όσο και τις πληροφορίες που μας δίνει η κάθε μία από αυτές.

Πώς μπορώ να μιλήσω για κάτι προσωπικό;

Μιλώντας για προσωπικά θέματα με τον γυναικολόγο σας μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά είναι πολύ ουσιαστικό και αναγκαίο για την πλήρη φροντίδα της υγείας σας. Ο γυναικολόγος είναι εκπαιδευμένος να συζητά με ευαισθησία και εμπιστευτικότητα θέματα όπως η σεξουαλική δραστηριότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ή άλλες ανησυχίες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο γιατρός είναι εκεί για να σας βοηθήσει και να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, αρκεί να του δώσετε την ευκαιρία.

Πρέπει να με συνοδεύσει κάποιος ενήλικας;

Η πρώτη επίσκεψη ενός παιδιού ή εφήβου στον γυναικολόγο μπορεί να είναι αγχωτική, και είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία. Ενθαρρύνουμε τη συνοδεία των γονέων για στήριξη, αλλά η απόφαση για την παρουσία τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ή της εξέτασης εξαρτάται από την άνεση και την επιθυμία του παιδιού.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::