Η πτώση του αιματοκρίτη μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Η λήψη διάφορων φαρμακευτικών αγωγών, διάφορες ιώσεις, το άγχος, η κούραση και η αϋπνία είναι μερικοί παράγοντες, που συχνά συνδέονται με την πτώση του αιματοκρίτη. Χαμηλό αιματοκρίτη μπορεί να προκαλέσουν ενδεχομένως επίσης η κακή διατροφή, κάποιες ορμονικές ανισορροπίες, αλλά και η εγκυμοσύνη.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι οι συχνότερες αιτίες για την πτώση του αιματοκρίτη είναι οι εξής:
1. Αναιμία
2. Έλλειψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών
3. Εγκυμοσύνη
4. Λήψη φαρμάκων
5. Αιμορραγίες
6. Ορμονικές ανισορροπίες
7. Ιώσεις
8. Στρες
9. Αϋπνία
10.Κόπωση
Γιατί πρέπει να το αυξήσουμε;
Ο αιματοκρίτης είναι μία σημαντική ένδειξη για την εύρυθμη λειτουργία των επιμέρους οργάνων και κατ΄ επέκταση ολόκληρου του οργανισμού.
Πιο συγκεκριμένα, μία χαμηλή τιμή αιματοκρίτη μας δείχνει ότι δε μεταφέρεται αρκετό οξυγόνο στο σώμα και στα όργανα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συνοδεύεται με διάφορα συμπτώματα, όπως είναι η κόπωση, οι ταχυπαλμίες, η δυσκολία στην αναπνοή, η χλωμή όψη, οι πονοκέφαλοι αίσθηση αδυναμίας, η εύκολη διάσπαση προσοχής ακόμη και οι λιποθυμίες.
Για τους παραπάνω λόγους, είναι δεδομένο ότι είναι σημαντικό να αυξήσει κανείς τον αιματοκρίτη του εφόσον υπάρχει πτώση αυτής της τιμής.
6 τρόποι για να τον αυξήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά
O χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ανάλογα και με την αιτία, λοιπόν, που προκαλεί αυτή την πτώση, επιλέγεται και ο αντίστοιχος τρόπος αντιμετώπισης για την αύξησή του. Παρόλα αυτά, ο χαμηλός αιματοκρίτης αντιμετωπίζεται κυρίως μέσω της διατροφής. Ας δούμε τους 6 κύριους τρόπους για να αυξήσει κανείς τον αιματοκρίτη του άμεσα.
1. Κόκκινο κρέας
Είναι η βασικότερη πηγή αιμικού σιδήρου. Ο αιμικός σίδηρος είναι η μορφή που απορροφάται περισσότερο κι ευκολότερα από τον οργανισμό. Η ένταξη κόκκινου κρέατος στη διατροφή κάποιου μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή, προκειμένου να μην επηρεαστούν τα επίπεδα χοληστερίνης.
2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Αυτά τα λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι και το μπρόκολο, είναι εξαιρετικές πηγές μη αιμικού σιδήρου. Αυτή η μορφή σιδήρου απορροφάται δυσκολότετα από τον οργανισμό, αλλά δεν είναι αμελητέα. Για μέγιστη απορρόφηση, συστήνεται η κατανάλωσή τους συνδυαστικά με λεμόνι ή άλλα τρόφιμα με βιταμίνη C, η οποία διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου.
3. Όσπρια
Τα όσπρια είναι μία επίσης αξιόλογη πηγή μη αιμικού σιδήρου. Για αυτό κι εδώ ισχύει η σύσταση της κατανάλωσής του με τρόφιμα με βιταμίνη C, αλλά και με φυλλικό οξύ. Τέτοια είναι το καρότο, η πιπεριά, το αβοκάντο και η τομάτα.
Αντίθετα, η κατανάλωσή τους με γαλακτοκομικά προϊόντα εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό.
Όταν ο χαμηλός αιματοκρίτης οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα βιταμινών όπως σιδήρου, Β12 και φυλλικού οξέως, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση τροφές με υψηλή περιεκτικότητα των ανωτέρω βιταμινών. Επιπροσθέτως, η ένταξη τέτοιων τροφών στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα δρα προληπτικά ώστε να διατηρηθούν οι φυσιολογικές τιμές του.
4. Αποξηραμένα φρούτα και λιαστές τομάτες
Τα αποξηραμένα φρούτα, κυρίως οι σταφίδες, μπορούν να μας παρέχουν εύκολα και γρήγορα μία καλή δόση σιδήρου, ενώ είναι ένα υγιεινό κι εύκολο σνακ. Το ίδιο ισχύει και για τις λιαστές τομάτες. Αυτές είναι επίσης αντιοξειδωτικές και μας προστατεύουν ταυτόχρονα από διάφορες παθήσεις.
5. Ταχίνι και σουσάμι
Πρόκειται για ανεκτίμητες τροφές, πλούσιες σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Ένα από αυτά είναι και ο σίδηρος, τον οποίο προσφέρουν αρκετά γενναιόδωρα.
6. Κακάο και μαύρη σοκολάτα
Τέλος, αυτές οι παρεξηγημένες τροφές, μπορούν να μας χαρίσουν σημαντική ποσότητα σιδήρου και ταυτόχρονα μεγάλη ευχαρίστηση.