Πως θα αποφύγεις τα τσιμπήματα των κουνουπιών φέτος το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι πλησιάζει. Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από μια βραδινή βόλτα δίπλα στη θάλασσα ή από τη συντροφιά φίλων στην αυλή. Ωστόσο, σπάνια αυτή η χαρά δεν διακόπτεται από κάποιο τσίμπημα κουνουπιού. Και μάλιστα, δεν είναι σπάνιες οι φορές που τα κουνούπια δείχνουν την “προτίμησή” τους σε συγκεκριμένα άτομα. Γιατί όμως επιτίθενται μόνο σε σένα και μένουν οι γύρω σου ανενόχλητοι;

Αν και δεν έχουν διευκρινιστεί ακριβώς οι αιτίες που τα κουνούπια προτιμούν κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους για το γεύμα τους, η προτίμηση είναι όντως γεγονός.

Η ιδιαίτερη μυρωδιά που έχει το κάθε άτομο, τα χρώματα που φορά και τα βακτήρια που φιλοξενεί στο δέρμα του είναι κάποιοι μόνο από τους πιθανούς λόγους που το κάνουν ελκυστικό ή μη για τον νούμερο ένα δολοφόνο ανθρώπων παγκοσμίως!

Αν και στον σύγχρονο δυτικό κόσμο οι περιπτώσεις θανάτων από κουνούπια έχουν μειωθεί κατακόρυφα, τα τσιμπήματα είναι τόσο ενοχλητικά, όσο και αντιαισθητικά, και μπορούν να χαλάσουν μια ολόκληρη βραδιά αν δεν πάρουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις με τα καλύτερα αντικουνουπικά για το καλοκαίρι!

Πόσο χρόνο διαρκεί το τσίμπημα ενός κουνουπιού;

Η φαγούρα και η κοκκινίλα κρατάνε συνήθως 3-4 ημέρες, ενώ το πρήξιμο μπορεί να κρατήσει και για 7 μέρες! Τα τσιμπήματα στο πρόσωπο μπορεί να προκαλέσουν πολύ έντονο πρήξιμο για μέρες, ειδικά γύρω από μάτι, προκαλώντας πόνο, κοκκίνισμα και έντονη φαγούρα.

Η φαγούρα και η κοκκινίλα οφείλονται στις πρωτεΐνες που περιέχει το σάλιο των κουνουπιών, το οποίο εισέρχεται στο δέρμα μας κατά το τσίμπημα για να διευκολύνει τη ροή του αίματος. Αυτό προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ξένη ουσία, προκαλώντας πρήξιμο.

Πρόληψη

Όπως σε κάθε τι αρνητικό στη ζωή μας, έτσι και στα ενοχλητικά τσιμπήματα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Πέρα από την ενόχληση και το αντιαισθητικό αποτέλεσμα του κνησμού, τα κουνούπια είναι φορείς ασθενειών και μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα μιας και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και τι ασθένειες μεταφέρουν.

Παρόλο που στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλές περιπτώσεις ασθενειών και θανάτων που να συνδέονται με τα κουνούπια, η πρόληψη με αντικουνουπικά συνίσταται για όλους, αλλά ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι αναγκαία.

Προσοχή: Χρησιμοποιείται πάντα ειδικά αντικουνουπικά για παιδιά και βρέφη και όχι εκείνα των ενηλίκων.

Υπάρχουν πολλά αποτελεσματικά προϊόντα στην αγορά που μπορούν να σας βοηθήσουν στον αγώνα ενάντια στα κουνούπια αλλά και αρκετά σπιτικά γιατροσόφια που κρύβουν πολύτιμη πρακτική γνώση και μπορείτε να τα δοκιμάσετε ανά πάσα στιγμή.

Συνταγές για φυσικά εντομοαπωθητικά

DIY εντομοαπωθητικό χώρου: Μια κλασική συνταγή που έρχεται από τις γιαγιάδες μας για ένα μπαλκόνι ή μια αυλή χωρίς κουνούπια είναι το κάψιμο καφέ.

Πάρτε στεγνό αλεσμένο καφέ, χρησιμοποιημένο ή μη, βάλτε 4-5 κουταλιές σε ένα αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το κάπου κεντρικά. Βάλτε φωτιά στον καφέ, όπως θα καίγατε το θυμίαμα. Τα κουνούπια θα εξαφανιστούν κι εσείς θα απολαύσετε ένα ήρεμο βράδυ. Αν ο χώρος είναι μεγάλος, βάλτε σε περισσότερα σημεία.

DIY εντομοαπωθητικό σώματος: Προμηθευτείτε ένα φιαλίδιο spray 100ml και προσθέστε μέσα 90ml απιονισμένο νερό ή νερό βρύσης που το έχετε βράσει και έχει κρυώσει. Έπειτα προσθέστε:

  • 10 Σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας
  • 5 Σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 10 Σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
  • 6 κ.γ. alcohol

Διαλύουμε τα έλαια στο αλκοόλ και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγες ώρες. Έπειτα τα αναμιγνύουμε με το νερό στο μπουκάλι και ανακατεύουμε καλά. Το προϊόν είναι έτοιμο για χρήση και θέλει ανανέωση κάθε μια ώρα περίπου. Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των ελαίων για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

Μην το χρησιμοποιείτε αν έχετε αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά και μην το εφαρμόζετε σε παιδιά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::