Πως μπορείτε να μειώσετε τους βρεφικούς κολικούς

Οι βρεφικοί κολικοί είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που βασανίζει τα βρέφη και δημιουργεί έντονο άγχος στους γονείς που προσπαθούν να τα παρηγορήσουν. Υπολογίζεται πως το 1 στα 5 βρέφη παρουσιάζει κολικούς. Συνήθως, εμφανίζονται μετά τη 2η εβδομάδα ζωής και υποχωρούν περίπου στους 3-μήνες.

Ως βρεφικός κολικός ορίζεται το υπερβολικό κλάμα και η ανησυχία ενός υγιούς βρέφους που προκαλείται από κοιλιακό πόνο. Ένα μωρό με κολικούς κλαίει για πάνω από 3 ώρες την ημέρα, τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα και για περισσότερες από 3 εβδομάδες (κανόνας 3x3x3). Μπορεί να παρουσιαστούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αλλά έχουν παρατηρηθεί περισσότερο το απόγευμα και είναι δύσκολο να καθησυχαστεί το βρέφος.

Τα ακριβή αίτια των βρεφικών κολικών δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Στους πιθανούς παράγοντες για την εμφάνισή τους, ανήκουν:

  • Η κατάποση αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος
  • Η υπερβολική σίτιση του βρέφους
  • Η γαστρεντερική ανωριμότητα
  • Η διατροφή της μητέρας (για μωρά που θηλάζουν)
  • Το παθητικό κάπνισμα

Εφόσον έχουν αποκλειστεί από τον παιδίατρο άλλα αίτια για το κλάμα του βρέφους, οι κολικοί δεν είναι ανησυχητικοί και δεν υποδεικνύουν κάποιο μελλοντικό πρόβλημα υγείας. Παρακάτω, θα βρείτε συμβουλές για να βοηθήσετε το μωράκι σας να ανακουφιστεί από αυτούς.

Διατροφή μητέρας και παιδιού

Έρευνες έχουν δείξει πως η αφαίρεση κάποιων τροφών από τη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας για κάποιο διάστημα, μπορεί να αλλάξει τη σύσταση του γάλακτος με αποτέλεσμα να μειωθούν οι κολικοί του μωρού. Σε αυτές τις τροφές ανήκουν:

Γαλακτοκομικά: Αρκετά μωράκια παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη που πιθανώς οδηγεί σε εμφάνιση κολικών. Η αφαίρεση των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή της μητέρας για διάστημα 2 εβδομάδων θα βοηθήσει να διαπιστωθεί αν ήταν αυτή η αιτία των κολικών. Εφόσον διαπιστωθεί, η μητέρα μπορεί να εντάξει σταδιακά τα γαλακτοκομικά στη διατροφή της παρατηρώντας την ανοχή του μωρού.

Φρούταλαχανικάόσπρια: Ωμά λαχανικά όπως το κρεμμύδι, η πράσινη πιπεριά, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να προκαλέσουν αέρια και πόνο στο βρέφος. Συνήθως αυτό δεν συμβαίνει εάν μαγειρευτούν. Αντίστοιχο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν οι φακές, τα φασόλια αλλά και φρούτα όπως οι φράουλες, τα σταφύλια, το πορτοκάλι κ.α

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μία από τις πιο αλλεργιογόνες τροφές. Εάν υπάρχει ιστορικό τροφικής αλλεργίας της μητέρας ή κάποιου μέλος της οικογένειας, καλό είναι το μωρό να μην έρθει σε επαφή με αυτούς τους αλλεργιογόνους παράγοντες.

Τρόφιμα με καφεΐνη: Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα και ό,τι περιέχει καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο μωρό. Συνήθως αυτο συμβαίνει όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Πικάντικα τρόφιμα: Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να αλλάξουν τη γεύση του γάλακτος και να προκαλέσουν κολικούς ή να εντείνουν το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα με σκόρδο.

Εάν το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με φόρμουλες γάλακτος, ο παιδίατρος σας θα προτείνει το καταλληλότερο βάσει του ιστορικού και των αναγκών του. Υπάρχουν ειδικές φόρμουλες με την ένδειξη AC που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών και των κολικών.

Συμπληρώματα διατροφής

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες για την αντιμετώπιση των κολικών μέσω χορήγησης συμπληρωμάτων προβιοτικών με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο και βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την αφομοίωση των συστατικών της τροφής. Συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σωστός θηλασμός

Ο θηλασμός είτε γίνεται από το στήθος ή με μπιμπερό είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τη μητέρα και το μωρό. Τα ακόλουθα tips θα βοηθήσουν να επιτευχθεί με όσο τον δυνατόν λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση κολικών και ανησυχίας του μωρού.

  • Όταν έρχεται η ώρα για τη σίτιση του μωρού επιλέξτε ένα ήσυχο περιβάλλον που θα του επιτρέψει να νιώσει ηρεμία και ασφάλεια.
  • Προσπαθήστε να το ταΐζετε σε κάθετη θέση (με την πλάτη όρθια) και βοηθήστε το να ρευτεί μετά από κάθε γεύμα. Αν είναι λαίμαργο διακόψτε πιο συχνά τη σίτιση και βοηθήστε το να ρευτεί. Εάν σιτίζεται με μπιμπερό, προτιμήστε ένα κυρτό που θα σας επιτρέπει να το κρατάτε σε πιο όρθια θέση.
  • Φροντίστε το στοματάκι του να εφαρμόζει καλά στη θηλή του στήθους ή του μπιμπερό ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες κατάποσης αέρα. Προμηθευτείτε ειδικά μπιμπερό και θηλές κατά των κολικών που αποτρέπουν την κατάποση αέρα και βοηθούν στη μείωση των κολικών και της δυσφορίας.
  • Αποφύγετε να δίνετε τον αφρό του γάλακτος που μένει στο μπιμπερό.

Κρέμες και μασάζ

Ένας ακόμη τρόπος για να ανακουφίσετε το μωράκι σας από τους κολικούς είναι κάνοντάς του μασάζ. Υπάρχουν κρέμες και έλαια με φυσικά συστατικά ειδικά σχεδιασμένα για να απαλύνουν τον πόνο στην κοιλίτσα του, βοηθώντας την πέψη και διευκολύνοντας την αποβολή των αερίων.

Τρόπος χρήσης:

  1. Απλώστε την κρέμα στην κοιλίτσα του βρέφους.
  2. Ακουμπήστε απαλά την παλάμη σας και κινήστε την προς τα κάτω 5-6 φορές.
  3. Κρατήστε για λίγα δευτερόλεπτα τα γονατάκια του βρέφους λυγισμένα προς το στήθος του για να απομακρυνθούν τυχόν αέρια.
  4. Συνεχίζεται με ήπιο κυκλικό μασάζ κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού (δεξιόστροφα). Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα όσες φορές χρειαστεί.

Extra tips

  • Tα κρύα πέλματα ενισχύουν την πιθανότητα κοιλιακών πόνων. Συστήνεται απαλό μασάζ και στα πέλματα.
  • Κάντε το μασάζ τις ώρες που το μωρό δεν υποφέρει και δεν είναι εκνευρισμένο.

Ζεστό μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο αποτελεί πάντα μια πολύ καλή επιλογή χαλάρωσης για τα βρέφη. Ειδικά όταν ταλαιπωρούνται από κολικούς, το ζεστό νερό μπορεί να τους αποσπάσει την προσοχή και να τα ανακουφίσει από τον κοιλιακό πόνο. Στη συνέχεια, αν δεν κάνει ζέστη, τυλίξτε το με μια κουβέρτα σφιχτά. Αυτή η πρακτική βοηθά κάποια μωρά να ηρεμήσουν και να νιώσουν ασφάλεια καθώς μάλλον τους θυμίζει την περίοδο που βρίσκονταν στην κοιλιά της μητέρας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::