Πως να μειώσετε τη λιπαρότητα στο πρόσωπο

Η καλή υγεία του δέρματος έχει άμεση επίπτωση και στη γενικότερη καλή υγεία μας. Το λιπαρό δέρμα απασχολεί τόσο γυναίκες, όσο και άντρες, στην εφηβεία αλλά και στην ενήλικη ζωή. Χαρακτηρίζεται από έντονη γυαλάδα, διεσταλμένους πόρους, μαύρα στίγματα και σε αρκετές περιπτώσεις από ακμή. Ωστόσο η λιπαρότητα λειτουργεί προστατευτικά στην εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, και με την κατάλληλη περιποίηση μπορεί να μας χαρίσει νεανική εμφάνιση για πολλά χρόνια!

Υπάρχει μια πληθώρα παραγόντων που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση λιπαρότητας στο πρόσωπο, όπως η γενετική προδιάθεση, οι ορμονικές διαταραχές ή οι εξωγενείς παράγοντες. Η σωστή περιποίηση, με προϊόντα κατάλληλα για το λιπαρό δέρμα, μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την εμφάνισή του.

Λιπαρότητα, τι είναι;

Το δέρμα μας εκκρίνει σμήγμα μέσω των σμηγματογόνων αδένων δημιουργώντας ένα φιλμ, με σκοπό να κλειδώσει την υγρασία του και να διατηρηθεί ενυδατωμένο, αλλά και για να προστατευτεί από εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να το βλάψουν. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για την διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας μας, όμως, εάν αυτή η λειτουργία διαταραχθεί, έχει σαν αποτέλεσμα την υπερέκκριση σμήγματος.

Η περίσσεια σμήγματος προκαλεί το φράξιμο των πόρων και κατ΄επέκταση τη δημιουργία γυαλάδας, μαύρων στιγμάτων και ακμής. Αυτό μπορεί να έχει μακρά και απρόβλεπτη πορεία. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να χρησιμοποιείτε εξειδικευμένα προϊόντα για λιπαρό δέρμα με ακμή στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης σας και να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Τι προκαλεί λιπαρότητα στο δέρμα

Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση λιπαρότητας ποικίλουν και θα μπορούσαμε να τα συνοψίσουμε στα ακόλουθα:

  • Γενετική προδιάθεση: πολλοί άνθρωποι γεννιούνται με αυξημένους σμηγματογόνους αδένες με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή σμήγματος.
  • Άγχος: σε περιόδους έντονου άγχους το δέρμα τείνει να εμφανίζει περισσότερη λιπαρότητα λόγω των ορμονικών διαταραχών που συμβαίνουν στο σώμα.
  • Ορμονικές διαταραχές: οι ορμονικές διακυμάνσεις οδηγούν σε αύξηση της λιπαρότητας.
  • Ακατάλληλα καλλυντικά: η χρήση προϊόντων που δεν ενδείκνυνται για το λιπαρό δέρμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές εξάρσεις ακμής.
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση/ σκόνη: μελέτες έχουν δείξει πως άνθρωποι που εκτίθενται συχνότερα στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης έντονης λιπαρότητας και ακμής.

Σε οποιαδήποτε αιτία κι αν οφείλεται η λιπαρότητα στο δέρμα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης, που αν ενταχθούν στην καθημερινότητα μας, μπορούν να βελτιώσουν την όψη της.

6 βήματα για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα

Καθαρισμός

Ο καθαρισμός του λιπαρού προσώπου αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης και απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι πολύ σημαντική η χρήση κατάλληλων καθαριστικών που σέβονται την ισορροπία της επιδερμίδας αφαιρώντας την περίσσεια σμήγματος χωρίς όμως να την αφυδατώνουν.

Ο υπερβολικός καθαρισμός ωστόσο, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Όσο εμείς προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τη λιπαρότητα, τόσο η επιδερμίδα προσπαθεί να την επαναφέρει, με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερο σμήγμα. Η συχνότητα καθαρισμού θα πρέπει να περιοριστεί σε πρωί και βράδυ, με εξαίρεση περιόδους έντονης εφίδρωσης, π.χ. μετά από άσκηση ή τους καλοκαιρινούς μήνες. Συστήνεται η χρήση χλιαρού (προς το κρύο) νερού, καθώς το ζεστό νερό αφυδατώνει την επιδερμίδα.

Η χρήση νερού micellaire, μετά την χρήση ενός ήπιου καθαριστικού gel, ολοκληρώνει το σωστό καθαρισμού του προσώπου, αφού αφαιρεί τυχόν υπολείμματα μακιγιάζ και τονώνει την επιδερμίδα. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους έντονης εφίδρωσης για φρεσκάρισμα και εξυγίανση της επιδερμίδας.

Απολέπιση

Η απολέπιση της επιδερμίδας είναι εξίσου σημαντική για την περιποίηση του λιπαρού δέρματος. Με τον τρόπο αυτό οι πόροι καθαρίζουν σε βάθος, απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και η επιδερμίδα αποκτά ματ όψη. Όπως στον καθαρισμό, έτσι και στην απολέπιση δεν χρειάζονται υπερβολές. Αρκούν 1-2 φορές την εβδομάδα, αναλόγως τις ανάγκες του δέρματος.

Καλό είναι να αποφεύγεται η μέθοδος scrubbing, αφού μπορεί να είναι αρκετά ερεθιστική για την επιδερμίδα και να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Υπάρχουν ιδανικές μάσκες για το λιπαρό δέρμα που έχουν σμηγματορυθμιστική δράση, καθαρίζουν σε βάθος, αποτρέπουν τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων, ενώ παράλληλα καταπραΰνουν την επιδερμίδα.

Ενυδάτωση

Υπάρχει η πεποίθηση πως το λιπαρό δέρμα δεν έχει ανάγκη την ενυδάτωση. Λάθος. Το φαινόμενο της λιπαρής, αφυδατωμένης επιδερμίδας είναι πολύ συχνό. Το δέρμα χρειάζεται καθημερινή ενυδάτωση μετά τον καθαρισμό.

Οι ενυδατικές κρέμες για λιπαρές επιδερμίδες με τάση ακμής εξασφαλίζουν ενυδάτωση και σμηγματορρυθμιστική δράση. Οι συνθέσεις τους είναι λεπτόρευστες, μη λιπαρές, δεν φράζουν τους πόρους και χαρίζουν ματ αποτέλεσμα. Επίσης, μια πολύ καλή επιλογή ενυδάτωσης είναι τα serums για λιπαρή επιδερμίδα, τα οποία μπορούν να σας χαρίσουν τα παραπάνω αποτελέσματα, έχοντας ακόμα πιο ελαφριά υφή.

Αντιηλιακή Προστασία

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να δίνει την αίσθηση πως «καίει» τα σπυράκια και μειώνει τη λιπαρότητα, όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Έχει παρατηρηθεί άλλωστε πως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι εξάρσεις λιπαρότητας και ακμής είναι πολύ συχνές. Η εφαρμογή αντηλιακού καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, μπορεί να προφυλάξει την επιδερμίδα από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο και τη δημιουργία σημαδιών λόγω των ατελειών.

Η επιλογή αντηλιακού για το λιπαρό δέρμα πρέπει να είναι προσεκτική. Η υφή του πρέπει να είναι λεπτόρευστη και η σύνθεση του χωρίς έλαια, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν φράζει τους πόρους και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Συνήθως οι συσκευασίες των προϊόντων αυτών αναγράφουν ότι είναι oil-free και μη φαγεσωρογόνα.

Χρήση μη λιπαρών καλλυντικών

Η χρήση λάθος προϊόντων μακιγιάζ μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση λιπαρότητας και να οδηγήσει σε σοβαρές εξάρσεις ακμής. Η επιλογή προϊόντων μακιγιάζ για το λιπαρό δέρμα θα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά σε αυτά με την ένδειξη oil free ή μη φαγεσωρογόνα. Άλλωστε, με το κατάλληλο make up μπορούμε να «καλύψουμε» τις ατέλειες και να περιορίσουμε τη γυαλάδα.

Διατροφή

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην όψη και την υγεία της επιδερμίδας. Η ένταξη λαχανικών και φρούτων και η κατανάλωση αρκετού νερού στην καθημερινότητα μας μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του δέρματος. Επίσης, καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, αλατιού και γαλακτοκομικών, καθώς φαίνεται να συνδέονται με την υπερπαραγωγή σμήγματος και την εμφάνιση λιπαρότητας.

Extra tips

Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας και αλλάζουμε σεντόνια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα αφού τα νεκρά κύτταρα, τα υπολείμματα make-up και τα μικρόβια που μπορεί να μείνουν εκεί, επιδεινώνουν τη λιπαρότητα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::