Πόση ζάχαρη είναι ασφαλές να καταναλώνετε καθημερινά – Ποια είδη να περιορίσετε οπωσδήποτε

Η κατανάλωση ζάχαρης είναι ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Ενώ η ζάχαρη βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το πρόβλημα προκύπτει όταν καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης, η οποία περιέχεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πόση ζάχαρη είναι ασφαλές να καταναλώνουμε καθημερινά;

Οι επίσημες συστάσεις από διεθνείς οργανισμούς υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνιστούν να περιορίσουμε την πρόσληψη της πρόσθετης ζάχαρης σε περίπου 5-10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 25 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα για τις γυναίκες και 36 γραμμάρια για τους άνδρες, δηλαδή περίπου 6-9 κουταλάκια του γλυκού.

Αυτός ο περιορισμός αφορά κυρίως την πρόσθετη ζάχαρη, η οποία προστίθεται στα τρόφιμα και τα ποτά κατά τη διαδικασία παρασκευής τους, καθώς και τη ζάχαρη που προσθέτουμε εμείς στα γεύματα και τα ροφήματά μας. Η ζάχαρη που υπάρχει φυσικά σε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυσικά τρόφιμα δεν είναι απαραίτητο να περιοριστεί με τον ίδιο τρόπο, καθώς συνοδεύεται από φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ποια είδη ζάχαρης πρέπει να περιορίσετε οπωσδήποτε;

1. Αναψυκτικά και ροφήματα με ζάχαρη
Τα αναψυκτικά, οι χυμοί με πρόσθετα γλυκαντικά και τα ενεργειακά ποτά είναι μερικές από τις μεγαλύτερες πηγές πρόσθετης ζάχαρης. Ένα μόνο κουτί αναψυκτικού μπορεί να περιέχει περισσότερα από 35 γραμμάρια ζάχαρης, ξεπερνώντας τις ημερήσιες συστάσεις. Είναι καλύτερο να επιλέγετε νερό ή ροφήματα χωρίς ζάχαρη.

2. Γλυκά και αρτοσκευάσματα
Τα μπισκότα, οι κέικ, οι σοκολάτες και τα γλυκίσματα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και είναι συνήθως φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Η συχνή κατανάλωσή τους αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας. Επιλέξτε τα με μέτρο και προτιμήστε υγιεινότερες εναλλακτικές όπως τα φρούτα ή τα σπιτικά γλυκά με λιγότερη ζάχαρη.

3. Επεξεργασμένα τρόφιμα και σάλτσες
Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι σάλτσες για ζυμαρικά, οι σάλτσες σαλάτας και οι κέτσαπ, περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόση ζάχαρη περιέχουν αυτά τα προϊόντα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για τα πρόσθετα γλυκαντικά.

4. Αρωματισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γιαούρτια με γεύσεις και τα αρωματισμένα γάλατα μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη που δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε απλά προϊόντα και να τα γλυκαίνετε με φυσικούς τρόπους, όπως το μέλι ή τα φρούτα.

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση ζάχαρης είναι ασφαλής όταν γίνεται με μέτρο, αλλά η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Περιορίζοντας την πρόσθετη ζάχαρη σε καθημερινή βάση και επιλέγοντας φυσικές πηγές γλυκύτητας, μπορείτε να προστατεύσετε τον οργανισμό σας από προβλήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, ενώ βελτιώνετε τη συνολική ποιότητα της διατροφής σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::