Πόσο ασφαλή είναι τα βιολογικά προϊόντα;

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν κερδίσει τη θέση τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις προτιμήσεις πολλών καταναλωτών που τα επιλέγουν ως πιο υγιεινή και «καθαρή» εναλλακτική. Όμως πόσο ασφαλή είναι στην πραγματικότητα;

Τα βιολογικά προϊόντα παράγονται χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, αντιβιοτικών ή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα φυτικά όσο και τα ζωικά προϊόντα έχουν καλλιεργηθεί ή εκτραφεί με φυσικές μεθόδους, που σέβονται το περιβάλλον και την ευζωία των ζώων.

Από άποψη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, τα βιολογικά τρόφιμα είναι γενικά ασφαλέστερα από τα συμβατικά, αφού περιέχουν μικρότερες ποσότητες ή και καθόλου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν αλλεργίες ή ευαισθησίες.

Ωστόσο, η ένδειξη “βιολογικό” δεν σημαίνει ότι το προϊόν είναι απολύτως απαλλαγμένο από κινδύνους. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί κατά τη μεταφορά, την αποθήκευση ή την επεξεργασία. Γι’ αυτό και οι βιολογικές καλλιέργειες και μονάδες υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και πιστοποιήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων.

Όσον αφορά την θρεπτική αξία, οι διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών προϊόντων είναι συνήθως μικρές, αν και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα βιολογικά περιέχουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Τελικά, τα βιολογικά προϊόντα είναι ασφαλή όταν προέρχονται από αξιόπιστους παραγωγούς και φέρουν επίσημη πιστοποίηση. Προσφέρουν ένα πιο φυσικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο διατροφής, όμως δεν υποκαθιστούν την ανάγκη για σωστή υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και προσεκτική επιλογή προϊόντων.

Ο καταναλωτής, ενημερωμένος και επιλεκτικός, παραμένει ο καλύτερος «ελεγκτής» της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο του.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::