Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους εδώ και δεκαετίες. Καθώς η χρήση των smartphones έχει γίνει καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια άτομα, είναι φυσικό να προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την επίδραση της ακτινοβολίας που εκπέμπουν αυτά τα συσκευές στην υγεία μας. Πόσο, όμως, θα πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά για την ακτινοβολία του κινητού;
1. Τι είδους ακτινοβολία εκπέμπουν τα κινητά;
Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες (RF), οι οποίες είναι μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτή η ακτινοβολία ανήκει στο μη ιονίζον φάσμα, δηλαδή δεν έχει αρκετή ενέργεια για να αφαιρέσει ηλεκτρόνια από άτομα ή μόρια και επομένως δεν προκαλεί άμεση βλάβη στο DNA μας, όπως η ιονίζουσα ακτινοβολία (π.χ., οι ακτίνες Χ).
2. Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία;
Η ανησυχία σχετικά με την ακτινοβολία από κινητά προέρχεται κυρίως από την υπόθεση ότι μπορεί να υπάρχει μακροπρόθεσμος κίνδυνος για την υγεία, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη καρκίνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) κατέταξαν την ακτινοβολία από κινητά ως “πιθανώς καρκινογόνο” για τους ανθρώπους, με βάση περιορισμένα στοιχεία από ορισμένες μελέτες. Ωστόσο, οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδείξει ότι η ακτινοβολία από κινητά προκαλεί άμεσα σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
3. Τι λένε οι έρευνες;
Οι περισσότερες μεγάλες μελέτες που έχουν γίνει για την έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών, όπως η *Interphone* και η *Danish Cohort Study*, δεν έχουν εντοπίσει σαφείς ενδείξεις αυξημένου κινδύνου εμφάνισης όγκων του εγκεφάλου ή άλλων καρκίνων. Ωστόσο, μερικές μικρότερες μελέτες έχουν δείξει ενδείξεις για πιθανούς κινδύνους, ειδικά μετά από μακροχρόνια χρήση κινητού στο ίδιο σημείο του κεφαλιού.
4. Πώς μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση;
Αν και ο κίνδυνος είναι μικρός, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών χωρίς να επηρεάσουμε τη χρήση τους. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ακουστικά ή το ηχείο για τις κλήσεις σας, να κρατάτε το τηλέφωνο μακριά από το σώμα σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε και να αποφεύγετε να το έχετε κοντά σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, η αποστολή μηνυμάτων αντί κλήσεων μειώνει την άμεση επαφή με το κινητό.
5. Συμπέρασμα
Παρόλο που η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων αποτελεί θέμα έρευνας και συζήτησης, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τη χρήση των κινητών με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Παρ’ όλα αυτά, είναι λογικό να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να μειώσουμε την έκθεση, ειδικά αν χρησιμοποιούμε το κινητό μας συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η συνεχής επιστημονική έρευνα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις πιθανές επιπτώσεις μακροχρόνιας χρήσης.