Πόσο πολύτιμο είναι το γκρέιπφρουτ για τον οργανισμό μας

Παρά το γεγονός ότι το έχουμε συνδέσει με τις δίαιτες, το γκρέιπφρουτ είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας. Πρόκειται για ένα είδος εσπεριδοειδούς, που συνεισφέρει από την υγεία της καρδιάς έως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα & φυτικές ίνες του προσδίδει όλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες.

Το γκρέιπφρουτ διακρίνεται, αφού είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Για την ακρίβεια το γκρέιπφρουτ προσφέρει το 72% της συνισταμένης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης C. Παράλληλα, φαίνεται πως συμβάλλει σε μία πληθώρα βιολογικών διεργασιών, μεταξύ των οποίων είναι ο μεταβολισμός του σιδήρου & η σύνθεση κολλαγόνου.
Όμως, η αξία του γκρέιπφρουτ δεν ολοκληρώνεται εκεί. Το εσπεριδοειδές αυτό περιέχει ακόμη βιταμίνη Α, βιταμίνες Β λυκοπένιο και φλαβονοειδή, φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως β-καροτένιο. Τέλος, η κατανάλωση του γκρέιπφρουτ μας προσφέρει μαγνήσιο & ασβέστιο.

Δες αναλυτικά τα οφέλη του πολύτιμου αυτού φρούτου:

Σημαντική αντιοξειδωτική δράση

Όπως προαναφέρθηκε, το γκρέιπφρουτ περιέχει βιταμίνη C μαζί με βιταμίνη Α, λυκοπένιο κ.α., που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Η αντιοξείδωση συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων και προλαμβάνουν το οξειδωτικό άγχος. Έτσι, έμμεσα συμβάλλει στην πρόληψη διάφορων ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η περιεκτικότητα του φρούτου αυτού σε βιταμίνη C & A του προσδίδουν ισχυρές προστατευτικές ιδιότητες για το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι βιταμίνες αυτές που βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα σε γκρέιπφρουτ προστατεύουν τα κύτταρα απλό βακτήρια και ιούς, μειώνει τις πιθανότητες κρυολογήματος & μειώνει τη διάρκεια των λοιμώξεων.

Κάνει καλό στην όραση

Η περιεκτικότητα του γκρέιπφρουτ σε λουτεΐνη, του προσδίδει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα η δράση του σχετίζεται με την υγεία των ματιών, ενώ φαίνεται ότι βελτιώνει ή μπορεί να προλαμβάνει την ωχρά κηλίδα. Παράλληλα, τα καροτενοειδή συμβάλλουν στο φιλτράρισμα του μπλε φωτός, που είναι επιβλαβές για τα μάτια.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα σταματούν να ανταποκρίνονται σε αυτήν. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου Έρευνες έχουν δείξει ότι η ημερήσια κατανάλωση γκρέιπφρουτ, συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Το γκρέιπφρουτ περιέχει ικανοποιητικά επίπεδα καλίου. Η κατανάλωσή του σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη σωστή λειτουργία της καρδιάς

Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι το αποτέλεσμα συσσώρευσης των αποβλήτων που δημιουργούνται από τις διεργασίες του μεταβολισμού. Τα απόβλητα αυτά τυπικά αποβάλλονται με τα ούρα. Κάποιες φορές όμως, τα απόβλητα αυτά κρυσταλλώνονται στα νεφρά. Το γκρέιπφρουτ φαίνεται ότι προλαμβάνει την παραπάνω διεργασία βοηθώντας το σώμα να αποβάλλει τα απόβλητα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::