Πόσο πρέπει να περπατάμε για να «κρατήσουμε» την άνοια μακριά;

Είναι γνωστό ότι η άσκηση βοηθά στη γενικότερη υγεία μας. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από το Oregon Health & Science University έδειξε ότι εκτός από την φυσική μας κατάσταση, η άσκηση μπορεί να κρατήσει την άνοια μακριά.

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη συνδέσει την άσκηση με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο είναι δύσκολο να αποσυνδεθούν τα συνολικά οφέλη της άσκησης στην καρδιά, το συκώτι και τους μυς από αυτά στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, μια υγιής καρδιά μεταφέρει οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Για να συγκεκριμενοποιήσουν τα οφέλη για τον εγκέφαλο, οι επιστήμονες σχεδίασαν μια έρευνα όπου ποντίκια πραγματοποίησαν μικρές ασκήσεις. Αυτές ισοδυναμούσαν με 4.000 ανθρώπινα βήματα. Οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα για 3 ημέρες μετά την άσκηση.

Όπως ανακάλυψαν ακόμα και αυτή η σύντομη προπόνηση αύξησε την δραστηριότητα στον ιππόκαμπο. Πρόκειται για μια περιοχή του εγκεφάλου, υπεύθυνη για τη μάθηση και την μνήμη.

Ο ιππόκαμπος είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό, την οργάνωση και την αποθήκευση των αναμνήσεων. Παίζει σημαντικό ρόλο στη γνωστική εξασθένηση και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Η άσκηση είναι φθηνή και δεν χρειάζεσαι συνδρομή στο γυμναστήριο για να τρέξεις 10 χιλιόμετρα την ημέρα». Αυτό τονίζει ο Gary Westbrook, M.D. προτρέποντας μας να την υιοθετήσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η επιστημονική ομάδα θα συνεχίσει την έρευνα καθώς μπορεί να βρει επιπλέον σημαντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ και άλλων γνωστικών ασθενειών.

Όπως καταλήγει ο Gary Westbrook, M.D. η άσκηση αποδεικνύεται για άλλη μία φορά σημαντική για την υγεία μας. Μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην αντιμετώπιση της άνοιας και του Αλτσχάιμερ.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::