Πόσο σοβαρό είναι όταν πονάει το “μαξιλαράκι” της πατούσας;

Αν κάποιες φορές πονάει το “μαξιλαράκι” της πατούσας σας, δηλαδή το σημείο της πατούσας ακριβώς πριν τα δάχτυλα και ταυτόχρονα εμφανίζεται πρήξιμο στο επάνω μέρος του ποδιού, μπορεί αυτό να είναι σύμπτωμα μιας πάθησης που είναι συχνή, αλλά και εύκολο να διαγνωστεί λανθασμένα ως κάτι άλλο.

Η κατάσταση ονομάζεται ρήξη πελματιαίας πλάκας και μπορεί να συμβεί είτε ξαφνικά είτε ως αποτέλεσμα χρόνιας, επαναλαμβανόμενης πίεσης στο πέλμα με την πάροδο του χρόνου.

Η πελματιαία πλάκα είναι μια ινώδης δομή στην πατούσα, η οποία υποστηρίζει και σταθεροποιεί τις αρθρώσεις μεταξύ των οστών των δακτύλων και των υπόλοιπων οστών του πέλματος (μεταταρσοφαλαγγικές αρθρώσεις).

Τι προκαλεί το σχίσιμο της πελματιαίας πλάκας

Υπάρχουν 3 αιτίες για ρήξεις πελματιαίας πλάκας, λέει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, ποδίατρος δρ. Georgeanne Botek:

  1. Κατασκευαστικό πρόβλημα: Η λεγόμενη διασταυρούμενη παραμόρφωση (όταν το ένα δάχτυλο περνάει πάνω από το διπλανό) μπορεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στις μυικές δομές στο “μαξιλαράκι” της πατούσας.
  2. Τραυματισμός: “Η πελματιαία πλάκα μπορεί να σχιστεί από έναν τραυματισμό, όπως όταν τρέχετε και ξαφνικά νιώθετε μια απότομη αίσθηση σαν μαχαιριά στο μαξιλαράκι της πατούσας”, λέει η δρ. Botek.
  3. Χρόνια, επαναλαμβανόμενη πίεση: Με την ηλικία, η πελματιαία πλάκα μπορεί να φθαρεί και να είναι επιρρεπής σε σχισίματα των λεπτών μυών. Κάθε ενεργός ενήλικας (συνήθως άνω των 45 ετών) μπορεί να πάθει ρήξη πελματιαίας πλάκας. Αλλά οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο στις “μύτες των ποδιών” (δηλαδή όταν όλο το βάρος πέφτει πάνω στο “μαξιλαράκι” της πατούσας), όπως για παράδειγμα οι γυναίκες που φορούν κάθε μέρα τακούνια, είναι πιο επιρρεπείς.

Η πιο κοινή θέση για ρήξη πελματιαίας πλάκας είναι πίσω από το δεύτερο δάκτυλο του ποδιού, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο της.

Γιατί οι ρήξεις της πελματιαίας πλάκας συχνά διαγιγνώσκονται εσφαλμένα για κάτι άλλο

Παρόλο που οι ρήξεις της πελματιαίας πλάκας είναι συχνές, δεν αναγνωρίζονται πάντα. “Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον να αφήσει να περάσουν μήνες ολόκληροι και να μην συνειδητοποιεί ότι αυτή είναι η πηγή του πόνου του”, λέει η δρ. Botek.

Μια πελματιαία πλάκα μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως:

  • Νεύρωμα (πιεσμένο νεύρο)
  • Μεταταρσαλγία (φλεγμονή στο μαξιλαράκι της πατούσας)
  • Αρθρίτιδα

Πώς να βρείτε ανακούφιση από ένα σχίσιμο στην πελματιαία πλάκα

Οι ρήξεις της πελματιαίας πλάκας διαγιγνώσκονται με φυσική εξέταση, ιατρικό ιστορικό και ακτινογραφίες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση και τη συγκράτηση του προσβεβλημένου δακτύλου σε μια θέση που επιτρέπει στο σχίσιμο να επουλωθεί.

“Λυγίζουμε το δάκτυλο του ποδιού κατά 10 μοίρες, φέρνοντάς το χαμηλότερα από το διπλανό δάχτυλο του ποδιού, έτσι ώστε οι άκρες της σχισμένης πελματιαίας πλάκας να ενώνονται. Έπειτα, κολλάμε σταυρωτά μια ταινία κατά μήκος του κάτω μέρους του ποδιού για να κρατήσουμε το δάχτυλο προς τα κάτω”, εξηγεί η δρ. Botek.

Υπάρχουν επίσης ειδικοί νάρθηκες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συγκράτηση του πέλματος σε αυτήν τη θέση. Συνήθως χρειάζονται 3-6 μήνες για να επουλωθούν τα σχισίματα. Η δρ. Botek συμβουλεύει τους ασθενείς να φορούν παπούτσια με άκαμπτη σόλα και ένθετα παπουτσιών με επιθέματα για την πελματιαία πλάκα.

Εάν τα παραπάνω δεν βοηθήσουν ή εάν έχει ήδη σχηματιστεί παραμόρφωση, η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή. Συχνά γίνεται σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση για άλλες παραμορφώσεις του ποδιού.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::