Πότε πρέπει να μας ανησυχεί ο πόνος στον αυχένα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο πόνος στον αυχένα είναι ίσως ένας από τους πιο ενοχλητικούς πόνους, αφού πρακτικά συνδέει ολόκληρο το σώμα. Στην πραγματικότητα ο αυχένας είναι ένα θαύμα της φυσικής μηχανικής, που μας επιτρέπει να στρέφουμε το κεφάλι μας προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ εξακολουθεί να υποστηρίζει το βάρος του κρανίου μας και να προστατεύει τα ζωτικά νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλό μας με το υπόλοιπο σώμα μας.

Τι προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα;

Επτά οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι συνδέονται μεταξύ τους με σπογγώδεις “δίσκους” που απορροφούν τους κραδασμούς, με ένα δίκτυο μυών και σκληρού συνδετικού ιστού που τους υποστηρίζει. Ο νωτιαίος μυελός διατρέχει ένα κανάλι που προστατεύεται από όλες τις πλευρές από οστά. Βλάβη ή καταπόνηση σε οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πόνου στον αυχένα;

Πόνος που συχνά ξεκινά από τον αυχένα και εξαπλώνεται σε έναν ή και τους δύο ώμους – μερικές φορές και πιο κάτω στο χέρι – ή μέχρι το πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Ο αυχένας και οι ώμοι σας μπορεί να δίνουν αίσθηση δυσκαμψίας ή μπορεί να αισθάνεστε καρφίτσες και βελόνες. Είναι συνηθισμένα συμπτώματα και συνήθως δεν αποτελούν ανησυχητικό σημάδι, αλλά πρέπει να ελεγχθούν, καθώς υποδηλώνουν ότι ένα νεύρο που εξέρχεται από τη σπονδυλική σας στήλη μπορεί να έχει ερεθιστεί. Ο πόνος συνήθως βελτιώνεται μετά από λίγες ημέρες και εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Χρειάζεστε φυσιοθεραπευτή;

Εφόσον δεν έχετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι απίθανο να χρειαστείτε εξετάσεις και μπορεί να μην χρειαστεί καν να επισκεφθείτε γιατρό. Οι ακτινογραφίες και οι σαρώσεις δεν συνιστώνται παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, καθώς δεν αλλάζουν τις θεραπευτικές επιλογές.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε;

Οι περισσότεροι πόνοι στον αυχένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε τα συμπτώματά σας εάν:

  • Συνδέεται με μούδιασμα, αδυναμία ή επίμονες καρφίτσες και βελόνες στο χέρι σας.
  • Έχετε υποστεί κάποιο τραύμα, όπως τραυματισμό στο γυμναστήριο.
  • Αισθάνεστε γενική αδιαθεσία, ιδίως με απώλεια βάρους ή πυρετό.
  • Ο πόνος επιδεινώνεται συνεχώς αντί να βελτιώνεται.
  • Τα οστά του αυχένα – και όχι οι μύες σε κάθε πλευρά – είναι πολύ ευαίσθητα.
  • Παρουσιάζετε επίσης αδυναμία στα πόδια σας ή προβλήματα με την ούρηση.
  • Έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως ιστορικό πρόσφατου ατυχήματος, καρκίνο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::