Πώς η λεκιθίνη βοηθά να χάσουμε βάρος και να μειώσουμε τη χοληστερίνη

Είναι ευρέως γνωστό πως η λεκιθίνη περιέχεται σε πολλά σκευάσματα αδυνατίσματος. Πρόκειται για ένα φωσφολιπίδιο, το οποίο συντίθεται από τη χολίνη. Τα βασικά της συστατικά μεταξύ άλλων είναι το φωσφορικό οξύ, η γλυκερόλη και η γλυκίνη, τα γλυκολιπίδια, τα λιπαρά οξέα και τα φωσφολιπίδια χολίνης και ινοσιτόλης.

Αποτελεί έναν φυσικό λιποδιαλύτη, αφού αποτελεί κύριο συστατικό των μεμβρανών των κυττάρων κι έχει την ιδιότητα να διασπά το λίπος. Πιο συγκεκριμένα, η λεκιθίνη μπορεί να σπα το λίπος σε μιρκότερες μονάδες, τις οποίες κάνει ρευστές. Με αυτόν τον τρόπο, το λίπος αφομοιώνεται ευκολότερα και μετατρέπεται σε ενέργεια.

Πήρε το όνομά της από τον κρόκο αυγού, όπου κι εντοπίστηκε πρώτη φορά. Στα αρχαία, ο κρόκος αυγού ονομαζόταν λέκιθος. Πρόκειται για μία ουσία, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στα συμπληρώματα διατροφής και στα τρόφιμα.

Αυτή εντοπίζεται κυρίως στη σόγια, τα φιστίκια, τα αυγά, το κρέας και το συκώτι.

Ποιες είναι οι ιδιότητές της;

Η λεκιθίνη έχει σημαντικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, αυτή συμβάλλει στην:

Μεταφορά λιπιδίων στο σώμα και μεταβολισμό λίπους

Όταν το λίπος εισέρχεται στον οργανισμό, αυτό πρέπει να υποστεί μία συγκεκριμένη διεργασία για να απορροφηθεί. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν διαδραματίζει η χολή, η οποία μεταξύ άλλων αποτελείται από λεκιθίνη. Η τελευταία είναι δραστικής σημασίας για την απορροφηση του λίπους και τη σωστή μεταφορά του στο σώμα. Παράλληλα, συμβάλλει στον έλεγχο του λίπους και εμποδίζει την αποθήκευσή του στους ιστούς, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της απώλειας λίπους.

Υγεία του ήπατος

Η λεκιθίνη προστατεύει το συκώτι επίσης χάρη στην ιδιότητά της να διατηρεί τη δομή και την καλή υγεία των κυττάρων. Παράλληλα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι χάρη στη συμβολή της στη μεταφορά λίπους στο σώμα, που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος

Χάρη στην ιδιότητά της να προστατεύει την υγεία και τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, αποτρέπει τον εκφυλισμό τους και προάγει την καλή λειτουργία της μνήμης και των γνωστικών διεργασιών.

Καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού

Έρευνες έχουν δείξει ότι η λεκιθίνη μπορεί να τονώσει τη δράση των μακροφάγων σε μεγάλο ποσοστό. Τα μακροφάγα είναι τα κύτταρα – όπλα του ανοσοποιητικού συστήματος, που προστατεύουν το σώμα από μικρόβια. Έτσι, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σημαντικά.

Ρύθμιση της χοληστερίνης

Χάρη στη λιποδιαλυτική δράση της, η λεκιθίνη συμβάλλει στη ρύθμιση και τη μείωση της χοληστερίνηςΈτσι, έχει καρδιοπροστατευτική δράση, αφού εμποδίζει τη συσσώρευση της χοληστερίνης στις αρτηρίες.

Έχει τυχόν παρενέργειες;

Γενικά, η λεκιθίνη είναι μία ουσία καλά ανεκτή. Οι παρενέργειες που τη συνοδεύουν οφείλονται κυρίως σε αλλεργία σε αυτή.

Πώς θα χάσεις αποτελεσματικά βάρος και θα μειώσεις τη χοληστερίνη σου με τη λεκιθίνη;

Η λεκιθίνη έχει την ιδιότητα να διασπά και να διαμοιράζει με ομοιόμορφο τρόπο τα λίπη στο σώμα, συμβάλλοντας έτσι στον γρήγορο και καλό μεταβολισμό των λιπαρών και των ελαίων κατά την πέψη των τροφών. Έτσι, συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Αυτή η ουσία μπορεί να ληφθεί μέσω της διατροφής, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής, τα οποία ενισχύουν τη δράση της.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::