Αν νιώθετε ότι το μυαλό σας λειτουργεί συνεχώς και υπεραναλύει τα πάντα, μην αγχώνεστε ότι είστε οι μόνοι. Έρευνες δείχνουν πως το 73% των ατόμων ηλικίας 25-35 ετών και το 42% των ατόμων 45-55 κάνουν καθημερινό overthinking.
Το overthiking είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον επαναλαμβανόμενο, μη παραγωγικό αναστοχασμό του παρελθόντος και την έντονης αγωνία για το τι θα γίνει στο μέλλον. Ενώ δεν αποτελεί επίσημη ιατρική διάγνωση, οι επιστήμονες το έχουν συνδέσει με την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease υποστηρίζει ότι οι γυναίκες κάνουν περισσότερο overthiking από τους άνδρες, λόγω της αυξημένης εγκεφαλικής τους δραστηριότητας.
Πώς θα… πατήσετε φρένο όταν το μυαλό σας «τρέχει»;
Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεστε στις σκέψεις σας μπορεί μερικές φορές να σας παγιδεύσει σε έναν φαύλο κύκλο άγχους. Αυτή η τοξική προσήλωση στα προβλήματα, τα λάθη και τις αδυναμίες σας αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Abnormal Psychology.
Επιστημονικά δεδομένα, μάλιστα, δείχνουν ότι η υπερβολική σκέψη καθιστά δύσκολη τη λήψη αποφάσεων. Εάν παρατηρείτε ότι δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, ακόμα και για καθημερινά ζητήματα, όπως το τι θα φάτε, μπορεί να σκέφτεστε πολλά και για πολύ. Είναι πολύ πιθανό ότι σπαταλάτε πολύ χρόνο ψάχνοντας για «δεύτερες γνώμες», όταν τελικά, αυτές οι μικρές επιλογές μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει overthinking αναρωτηθείτε:
- Ποιες από τις σκέψεις μου είναι βοηθητικές και ποιες όχι;
- Εστιάζω στο πρόβλημα ή στη λύση;
- Προσπαθώ να βρω μια εύκολη λύση εκεί που δεν υπάρχει;
- Τι καταφέρνω όταν σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο;
Εξασκηθείτε στο mindfulness
Το να ζείτε με ενσυνειδητότητα, ή αλλιώς mindfulness, σημαίνει να ζείτε με επίγνωση τη στιγμή, χωρίς να αποσπάται διαρκώς το μυαλό σας από τα προβλήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε.
Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας μπορεί να είναι πολύ απλές, όπως για παράδειγμα να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες, να κοιτάξετε τον ουρανό για μερικά λεπτά και να κάνετε διαλογισμό ή yoga.
Δοκιμάστε το journaling
Η καταγραφή των σκέψεων σας, σάς επιτρέπει να τις επανεξετάσετε αργότερα. Μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε μοτίβα σε αυτές τις σκέψεις.
Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα
Για πολλούς, η αβεβαιότητα είναι τρομακτική, ειδικά για όσους είναι επιρρεπείς στην υπερβολική ανησυχία και σε άλλες μορφές άγχους.
Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα ως μέρος της ζωής. Το ότι δεν ξέρετε τι μπορεί να σας επιφυλάσσει το μέλλον δεν σημαίνει ότι σας περιμένει κάποια αναποδιά στη γωνία.
Κοινωνική ή συμβουλευτική υποστήριξη
Η συζήτηση με έμπιστους φίλους, μέλη της οικογένειας ή με έναν ψυχοθεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αδειάσετε το μυαλό σας από τις αρνητικές σκέψεις.