Μια βιοχημικός αποκάλυψε ένα απλό και αποτελεσματικό κόλπο που, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να σας επιτρέψει να τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά χωρίς να αποθηκεύετε περιττό λίπος.
Σε μια συζήτηση στο podcast με παρουσιαστή τον Steven Bartlett, η βιοχημικός και συγγραφέας Jessie Inchauspé ανέφερε μια μέθοδο με την οποία μπορούμε να απολαμβάνουμε το φαγητό που θέλουμε, χωρίς να διαταράσσουμε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας.
Όταν καταναλώνουμε τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης, αυτό προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί το σώμα να αποθηκεύει ζάχαρη στο συκώτι και να παράγει λίπος από τυχόν περίσσεια. Ωστόσο, αν αλλάξουμε τη σειρά με την οποία τρώμε τα τρόφιμα, μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα συσσώρευσης λίπους στο σώμα.
Η Inchauspé εξηγεί λεπτομερέστερα αυτή τη μέθοδο στο podcast, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας.
«Όταν εξέτασα τα επιστημονικά δεδομένα, βρήκα όλες αυτές τις καταστάσεις και τα συμπτώματα που συνδέονται με τις αυξομειώσεις [της γλυκόζης] και ανακάλυψα αυτούς τους καταπληκτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τρώμε ό,τι αγαπάμε, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε αυτές τις ανισορροπίες», υποστήριξε.
Όταν μιλούσε στην Bartlett για το κόλπο της, το οποίο έγκειται στο να «τρώμε το φαγητό με τη σωστή σειρά», είπε: «Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα γεύμα, υπάρχει κάτι εκπληκτικό που πρέπει να ξέρετε. Εάν τρώτε τα συστατικά του γεύματος με συγκεκριμένο τρόπο – σειρά, μπορείτε να μειώσετε την απότομη αύξηση της γλυκόζης αυτού του γεύματος έως και 75 τοις εκατό – χωρίς να αλλάξετε το πόσο τρώτε ή τι τρώτε.
“Μόνο η σειρά έχει τεράστιο αντίκτυπο στη γλυκόζη σας. Έτσι μπορείτε να φάτε το ίδιο γεύμα, αλλά με πολύ λιγότερες συνέπειες.»
Η ειδικός συνέχισε: «Η σωστή σειρά είναι: πρώτα τα λαχανικά, μετά οι πρωτεΐνες και τα λίπη και τελευταία τα άμυλα και τα σάκχαρα». Αφού αναφέρθηκε στο πώς μερικά εστιατόρια φέρνουν το ψωμί στο τραπέζι ως ορεκτικό, τόνισε: «Είναι τόσο σημαντικό να αποφεύγουμε να έχουμε πρώτα το ψωμί γιατί το ψωμί είναι άμυλο».
«Υπάρχουν άμυλα και σάκχαρα, και αυτά είναι δύο συστατικά που μετατρέπονται σε γλυκόζη όταν τα χωνεύουμε. Έτσι, όταν τρώμε κάτι που περιέχει γλυκόζη με άδειο στομάχι, το άμυλο διασπάται σε μόρια γλυκόζης στο στομάχι σας και στη συνέχεια πολύ γρήγορα προχωρά στα έντερά σας και στην κυκλοφορία του αίματός σας, αφού δεν υπάρχει τίποτα (άλλη τροφή) να το σταματήσει» λέει η ειδικός.
Και συνεχίζει: «Αυτό αυξάνει τη συγκέντρωση γλυκόζης και προκαλεί μια απότομη αύξηση. Τώρα, αν ξεκινήσετε το γεύμα σας με λαχανικά, τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες, τα πράγματα διαφοροποιούνται, αφού όταν τα τρώμε στην αρχή ενός γεύματος, συμβαίνει κάτι εκπληκτικό».
Η Inchauspé συνεχίζει λέγοντας ότι όταν οι φυτικές ίνες τρώγονται πρώτα, μένουν στο στομάχι σας και στο λεπτό έντερο σχηματίζοντας ένα «προστατευτικό παχύ πλέγμα». Αυτό το πλέγμα βοηθά στη μείωση της απότομης αύξησης της γλυκόζης που προκαλείται από τροφές, όπως τα ζυμαρικά, που τρώτε αργότερα, εμποδίζοντας τη ζάχαρη να εισέλθει στο έντερο και στην κυκλοφορία του αίματός σας τόσο γρήγορα ή τόσο αποτελεσματικά.
Οι ειδικοί στη γλυκόζη λένε ότι μπορείτε να φάτε οποιαδήποτε λαχανικά, αρκεί να καταναλωθούν πρώτα – είτε είναι ωμά είτε μαγειρεμένα. Εκτός από τα λαχανικά, η πρωτεΐνη επιβραδύνει επίσης τη γαστρική κένωση, καθώς μπορεί να διεγείρει μια ορμόνη στο σώμα που ονομάζεται πεπτίδιο 1 (ή GLP1) που μοιάζει με γλυκαγόνη.
Όταν η πρωτεΐνη από την τροφή σας απορροφάται από τα κύτταρα του εντέρου σας, παράγει αυτή την ορμόνη που επιβραδύνει τη γαστρική κένωση. Η ορμόνη επηρεάζει επίσης το πάγκρεας όπου βοηθά στην παραγωγή ινσουλίνης που απορροφά τη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματός σας.