Πώς λειτουργεί η αλκαλική διατροφή και πώς ωφελεί τον οργανισμό μας

Ο καθηγητής Dr W. H. Hay, δημιουργός της ξακουστής Hay Diet παρατήρησε ότι οι περισσότεροι άρρωστοι πελάτες του έτειναν να έχουν όξινο αίμα. Πρότεινε λοιπόν το επίπεδο PH να ανέλθει μεταξύ του 7,4 και του 7,5 (εύρος ελαφρώς αλκαλικό). Επιπλέον σύμφωνα με το American Association for Clinical Chemistry (AACC) οξείδωση θεωρείται όταν το αίμα έχει pH κάτω του 7,35 ενώ αλκάλωση θεωρείτε όταν το pH είναι υψηλότερο από το 7,45. Ένα υγειές κυκλοφορικό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισορροπία του όξινου /αλκαλικού περιβάλλοντος. Ένα pH του 7 και κάτω είναι όξινο ενώ άνω του 7 είναι αλκαλικό.

Τροφές με όξινο / αλκαλικό προφίλ και η δράση στο σώμα

Πολλά είναι τα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία όξινου / αλκαλικού στο σώμα με πρώτο και κύριο τη διατροφή. Όξινες είναι οι τροφές που παράγουν ένα όξινο υποπροϊόν όταν χωνευτούν και αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Αντιθέτως, αλκαλικές είναι οι τροφές που όταν μεταβολίζονται παράγουν ένα αλκαλικό υποπροϊόν.

Αλκαλικά μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλατα

Κάθε φορά που παράγονται οξέα σαν αποτέλεσμα του μεταβολισμού πρέπει να εξουδετερωθούν ώστε το σώμα να μη γίνει υπερβολικά όξινο. Ο οργανισμός μας το πραγματοποιεί αυτό χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο αλκαλικά άλατα (ανθρακικά) που είναι το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Αυτά τα άλατα τα συναντάμε στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να δυσχεράνει την υγεία μας

Τοξίνωση

Δυστυχώς τα προνόμια του σύγχρονου lifestyle συνοδεύονται από μερικές “κακές” συνήθειες ή συνθήκες όπως το έντονο στρες, η έλλειψη γυμναστικής, η κακή ποιότητα ύπνου, αλλά πιο σημαντικό από όλα είναι η τοξίνωση του σώματος και η ελλιπής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή. Είμαστε μαθημένοι να τρώμε φαγητά “κενά”, χωρίς θρεπτικά συστατικά, και αυτό είναι “η απαρχή της κακής υγείας”.

Η ποιότητα του χώματος

Η γονιμότητα και η ευφορία του εδάφους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 80 χρόνια. Παράλληλα οι περισσότερες καλλιέργειες γίνονται με τη χρήση τοξικών λιπασμάτων και παρασιτοκτόνων, συντηρητικά τροφίμων και ενισχυτικά γεύσεων. Όλα αυτά έχουν τεράστια επίπτωση στη θρεπτική αξία των τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Μελέτες έδειξαν πως το ίδιο καλάθι φρούτων και λαχανικών πριν 60 χρόνια περιείχε έως και 50 φορές περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά!

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Δυστυχώς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά, να διατηρήσει την υγεία του την ενέργεια και τη ζωντάνια του, στα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν υπάρχουν! Αντιθέτως έχουν αντικατασταθεί από χημικά ενισχυτικά γεύσεων που δημιουργούν μέχρι και εθισμό (!!!), και άδειες θερμίδες με σκοπό το 3πτυχο: – είναι πολύ νόστιμο, – γεμίζει το στομάχι, – αυξάνονται οι πιστοί καταναλωτές και ο τζίρος της επιχείρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) που είναι το βασικό συστατικό στους κύβους λαχανικών, στις συσκευασμένες σάλτσες και σως αλλά και σε γλυκά του εμπορίου.

Το πρόβλημα είναι πως εκτός από θερμίδες ο οργανισμός έχει σε καθημερινή βάση ανάγκη από:

– υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες (high NPU level)
– καλής ποιότητας υδατάνθρακες βραδείας καύσεως φορτωμένους με διαιτητικές ίνες
– ωφέλιμα λιπαρά οξέα
– βιταμίνες
– ιχνοστοιχεία και μέταλλα
– αντιοξειδωτικά και φυτοχημικές ενώσεις
– προβιοτικά και πρεβιοτικά
– φυτικές ίνες (άπεπτες και πεπτές)
– και τουλάχιστον 1,5 λίτρο καθαρό ή φιλτραρισμένο νερό για να διατηρήσει την υγεία του.

Και όλα αυτά όπως είπαμε παραπάνω: Σε καθημερινή βάση! Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά από πραγματικές τροφές χρειάζονται για πολλούς λόγους, μερικοί εκ των οποίων είναι:
– να καλυφθούν τα επίπεδα ενέργειας
– να γίνει επιδιόρθωση των ιστών και των ζωτικών οργάνων
– να διατηρηθεί η ισορροπία του pH
– ο οργανισμός ομαλά να αποβάλλει τις τοξίνες και τα υπόλοιπα άχρηστα παράγωγα του μεταβολισμού από τα απεκκριτικά όργανα.

Εάν η διατροφή σας δε περιλαμβάνει καθημερινά αλκαλικές τροφές με υψηλό διατροφικό προφίλ για την κάλυψη των ημερήσιων και τη διατήρηση της ισορροπίας του pH, μακροπρόθεσμα τα αποθέματα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, πολυμετάλλων και ενζύμων αποστραγγίζονται! Κάπου εκεί ο οργανισμός αρχίζει και καταληστεύει τα αποθέματα ιχνοστοιχείων από τα κόκαλα, τα μαλλιά, το δέρμα και τις αρθρώσεις για να εξουδετερώσει τα οξέα και τις συσσωρεμένες τοξίνες. Σκεφτείτε πόσο πολύ επηρεάζει αυτό την υγεία σας αλλά και την εξωτερική σας εμφάνιση

Μοιραστείτε την ανάρτηση::