Πώς μπορεί η ζάχαρη να προστατεύσει από το κουνούπι τίγρης

Το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και θεωρείται φορέας ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός Ζίκα. Αν και η προστασία μας βασίζεται κυρίως σε εντομοαπωθητικά και μέτρα πρόληψης, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες εξετάζουν έναν απροσδόκητο σύμμαχο: τη ζάχαρη.

Η επιστημονική βάση της ιδέας

Τα κουνούπια δεν τρέφονται αποκλειστικά με αίμα. Στην πραγματικότητα, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά καταναλώνουν κυρίως σάκχαρα από νέκταρ, φρούτα και φυτικούς χυμούς για ενέργεια. Το αίμα το χρειάζονται τα θηλυκά μόνο για την παραγωγή αυγών. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων διαλυμάτων μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά αναζήτησης αίματος, μειώνοντας την τάση του θηλυκού κουνουπιού να τσιμπήσει ανθρώπους.

Πρακτική εφαρμογή – «παγίδες ζάχαρης»

Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν ειδικές παγίδες που περιέχουν διάλυμα ζάχαρης αναμεμειγμένο με φυσικές ή βιολογικές ουσίες που είναι αβλαβείς για τον άνθρωπο αλλά θανατηφόρες για τα κουνούπια. Τα έντομα έλκονται από το γλυκό άρωμα, τρέφονται και στη συνέχεια πεθαίνουν πριν προλάβουν να αναπαραχθούν ή να μεταδώσουν ασθένειες. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται «Attractive Toxic Sugar Bait» (ATSB) και έχει ήδη δοκιμαστεί σε τροπικές και μεσογειακές χώρες με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

  • Στοχευμένη δράση: Προσβάλλει τα κουνούπια χωρίς να βλάπτει τα περισσότερα ωφέλιμα έντομα.
  • Οικολογική προσέγγιση: Μειώνει τη χρήση χημικών εντομοκτόνων σε κατοικημένες περιοχές.
  • Συμπληρωματική προστασία: Μπορεί να συνδυαστεί με κλασικά μέτρα, όπως απομάκρυνση στάσιμων νερών και χρήση σίτας.

Συμπέρασμα

Αν και η ζάχαρη δεν αντικαθιστά τα παραδοσιακά εντομοαπωθητικά, μπορεί να αποτελέσει ένα καινοτόμο εργαλείο στον έλεγχο του κουνουπιού τίγρης. Με την κατάλληλη εφαρμογή σε συνδυασμό με άλλες πρακτικές πρόληψης, η μέθοδος των «παγίδων ζάχαρης» θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό των ενοχλητικών και επικίνδυνων αυτών εντόμων.

Η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται, αλλά το μέλλον δείχνει ότι η γλυκιά πλευρά της ζάχαρης μπορεί να γίνει όπλο απέναντι σε έναν από τους πιο ενοχλητικούς καλοκαιρινούς επισκέπτες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::