Πώς να αντιμετωπίσετε φυσικά την αρτηριακή υπέρταση

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τί ακριβώς είναι η αρτηριακή υπέρταση και πώς δημιουργείται;

Η αρτηριακή πίεση είναι ο όρος, που περιγράφει την πίεση που ασκείται από το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών μέσω των οποίων μεταφέρεται στα όργανα του σώματος. Αυτή η πίεση, λοιπόν, είναι ένα νούμερο που διαμορφώνεται από το ποσό του αίματος που στέλνει η καρδιά στις αρτηρίες και από την αντίσταση που αυτές προβάλλουν. Σε περιπτώσεις υψηλής πίεσης, η καρδιά «δουλεύει» περισσότερο για να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος στο σώμα μας. Το αντίθετο συμβαίνει σε περιπτώσεις φυσιολογικής πίεσης.
Η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δύο αριθμούς, τη μεγάλη και τη μικρή πίεση. Σχετικά με τη μεγάλη ή αλλιώς συστολική πίεση, αυτή αφορά αυτήν που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων, κατά την απελευθέρωσή του. Είναι ο πρώτος αριθμός που κοιτάζουμε στο πιεσόμετρο. Η μικρή ή αλλιώς διαστολική πίεση είναι ο αριθμός που φανερώνει την πίεση που ασκείται από το αίμα στα αγγεία, όταν η καρδιά ξεκουράζεται.
Όταν η αρτηριακή πίεση βρίσκεται σταθερά -και όχι περιστασιακά- παραπάνω από το φυσιολογικό όριο, τότε μιλάμε για αυξημένη αρτηριακή πίεση ή αλλιώς αρτηριακή υπέρταση. Πρόκειται για μία ασθένεια, κατά την οποία η μεγάλη πίεση είναι σταθερά πάνω από 14 ή η μικρή πίεση είναι πάνω από 9 ή ένα από τα δύο.
Η αρτηριακή υπέρταση είναι μία εξαιρετικά συχνή πάθηση, η οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται και ύπουλη αφού μπορεί να υπάρχει για χρόνια χωρίς συμπτώματα και μη ανιχνευμένη πριν την πρώτη υπερτασική κρίση ή από μία τυχαία μέτρηση.
Όταν αυτή παραμένει χωρίς να ρυθμιστεί, τότε συνδέεται με την πρόκληση άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Μάλιστα, φαίνεται ότι αυτή είναι μία από τις συχνότερες αιτίες καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, η ρύθμιση και η διατήρηση της πάθησης σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ένας πλήρως επιτεύξιμος στόχος.

Πώς μας επηρεάζει στη καθημερινότητα μας;

Όπως προαναφέρθηκε, η υπέρταση είναι μία κατάσταση, η οποία μπορεί να μην συνδέεται με συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Μάλιστα, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά και η ίδια η πάθηση ανασταλτικός παράγοντας για πολλές καθημερινές δραστηριότητες, επηρεάζοντας έτσι τη ζωή του ασθενούς.

Μερικά από τα συμπτώματα της πάθησης είναι οι πονοκέφαλοι, οι ρινορραγίες, η δύσπνοια, η ναυτία με ή χωρίς εμετούς, η θολή όραση και το αίσθημα καρδιακών παλμών.

Επιπλέον, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να φανεί εξαιρετικά βλαβερή για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Συγκεκριμένα αυτή μπορεί να σχετίζεται με:
· Καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι η αθηροσκλήρωση, το ανεύρυσμα, το έμφραγμα
· Εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα προβλήματα του εγκεφάλου
· Νεφρικά προβλήματα
· Προβλήματα όρασης
· Διαβήτη

7 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε φυσικά!

Την αντιμετώπιση της υπέρτασης θα την κρίνει μόνο ο γιατρός σας. Ανάλογα με την κατάσταση του ατόμου και το στάδιο της υπέρτασης, καθορίζεται και η ανάλογη θεραπεία. Όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι στην αντιμετώπιση της υπέρτασης μπορούν να συμβάλλουν διάφοροι «φυσικοί» τρόποι και πρακτικές ανεξάρτητα από τις φαρμακευτικές αγωγές. Αυτοί είναι οι εξής:

1. Άσκηση & ρύθμιση βάρους

Τέτοιου είδους αλλαγές στον τρόπο ζωής του ατόμου μπορεί να είναι αρκετές προκειμένου να ρυθμιστεί η υπέρταση. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση, δηλαδή 150’ ήπιας ή 75’ έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα, μπορεί να μειώσει έως και 27% την υπέρταση. Το ίδιο ισχύει και για την απώλεια βάρους, όταν αυτό είναι ανεβασμένο και πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα για το κάθε άτομο.

2. Μειωμένη λήψη αλατιού

Η κατανάλωση αλατιού είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υπέρταση. Η λήψη αυτού είναι πλέον πολύ αυξημένη από τους ανθρώπους λόγω της ευρείας κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων. Για αυτό, είναι σημαντικό να περιορίσουμε στο ελάχιστο το αλάτι που προσθέτουμε εμείς οι ίδιοι στα φαγητά μας, πόσο μάλλον αν πάσχουμε και από υπέρταση.

3. Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει δυναμικά στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, για αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

4. Ποιοτικός ύπνος

Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός παράγοντας για όλη την υγεία του οργανισμού. Δυστυχώς, όμως, ο ύπνος είναι συχνά ένα πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους στις μέρες μας. Η αρτηριακή υπέρταση είναι άμεσα συνυφασμένη με τις διαταραχές ύπνου. Για αυτό, η ρύθμιση του ύπνου είναι σημαντική και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

5. Λήψη καλίου και μαγνησίου

Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι πολύτιμα μέταλλα για την υγεία του οργανισμού. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι αυτά συμβάλλουν και στη ρύθμιση της πίεσης.
Για αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνει κανείς τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως είναι οι μπανάνες, το αβοκάντο, το γιαούρτι, τα λιπαρά μεγάλα ψάρια, τα φασόλια, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι και το πεπόνι.
Επίσης, το μαγνήσιο συμβάλλει στη διαστολή των αγγείων, περιορίζοντας έτσι την πίεση κατά τη ροή του αίματος. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα πουλερικά αλλά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

6. Μειωμένη κατανάλωση καφέ και καφεΐνης

Η καφεΐνη μπορεί να κρύβεται σε πολύ περισσότερες ουσίες και τρόφιμα από αυτές που νομίζουμε. Αυτή η ουσία μπορεί να επιδράσει στην αρτηριακή πίεση, τουλάχιστον παροδικά. Για αυτό, οι υπερτασικοί ασθενείς προτείνεται να αποφεύγουν τον καφέ, τα ενεργειακά ποτά, την μπύρα, τη σοκολάτα κ.α. ποτά και τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη.

7. Διαχείριση του στρες

Ο μηχανισμός του στρες είναι ένα βιολογικό φαινόμενο, που επηρεάζει ποικιλοτρόπως την υγεία του ανθρώπου. Το στρες μεταξύ άλλων προάγει τη συστολή των αρτηριών με την ταυτόχρονη αύξηση των παλμών στης καρδιάς. Έτσι, η αρτηριακή πίεση μεγαλώνει και διατηρείται σε ψηλά επίπεδα. Όπως φαίνεται, ένας υπερτασικός είναι εξαιρετικά σημαντικό να ρυθμίσει το άγχος του, όταν αυτό συμβαίνει.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::