Ένα ερώτημα που μας βασανίζει όλους: Πώς αντιμετωπίζεται η λαιμαργία; Αρχικά, προτού απαντήσουμε στα γιατί, τα πώς και τα πότε της λαιμαργίας, ας δούμε τον ορισμό της!
Τι είναι, λοιπόν, η λαιμαργία;
Λαιμαργία είναι η ανάγκη για κατανάλωση φαγητού, που δεν οφείλεται σε πραγματική πείνα και, συνήθως, αφορά σε μεγάλες ποσότητες φαγητού – μικρής θρεπτικής αξίας -, ενώ συνοδεύεται από γρήγορη κατάποση. Αν βρίσκεστε σε δίαιτα, ή και όχι, η ικανοποίηση της λαιμαργίας συχνά δύναται να προκαλέσει το αίσθημα των τύψεων!
Γιατί μας πιάνει όμως λαιμαργία;
Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τη λαιμαργία μπορεί να είναι πάρα πολλοί και να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, οι κακές συνήθειες, το άγχος, οι συναισθηματικές ανάγκες και άλλα πολλά.
Ποιες είναι, όμως, οι πιο συνηθισμένες αιτίες λαιμαργίας;
Αιτίες λαιμαργίας
Συγκεντρώσαμε για εσάς 4 κοινές αιτίες λαιμαργίας που δεν οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες ή παθολογικά αίτια (όπως για παράδειγμα οι ορμονικές διαταραχές).
Άγχος και λαιμαργία
Το άγχος είναι βασικός ύποπτος όταν νιώθουμε λαιμαργία. Η κορτιζόλη που απελευθερώνεται στον οργανισμό μας, όταν βιώνουμε έντονο στρες, δημιουργεί το αίσθημα της ανάγκης να καταναλώσουμε λιπαρά και αλμυρά φαγητά, αλλά και γλυκά σνακς.
Ελέγχοντας τους παράγοντες που μας προκαλούν άγχος, μπορούμε να ελέγξουμε και τη λαιμαργία μας. Αν δε μπορείτε να αποφύγετε το στρες και το άγχος, προσπαθήστε να έχετε εύκαιρα γύρω σας υγιείνα σνακς, ώστε να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.
Συναισθηματικό φαγητό και λαιμαργία
Το συναισθηματικό φαγητό είναι και αυτός ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να οδηγεί σε λαιμαργία ή βουλιμία. Αν δε βιώνετε ικανοποίηση ή δε λαμβάνετε τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζεστε στο οικογενειακό, φιλικό ή και εργασιακό σας περιβάλλον, είναι πιθανό να αντικαταστήσετε τη χαρά που σας λείπει με το φαγητό ως επιβράβευση.
Αν και οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη συναισθηματική τους εκτόνωση μέσου του φαγητού, αρκετοί είναι οι άντρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Για αυτό, σε αυτές τις περιπτώσεις, η επίσκεψη στον διαιτολόγο δεν είναι αρκετή, καθώς θα ήταν καλό να συνδυαστεί και με τη συμβουλή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Βαρεμάρα και λαιμαργία
Αυτό μπορεί να σας ακούγεται κάπως παιδαριώδες, όμως βαρετές πολύωρες διαδικασίες μπορεί να εντείνουν την εμφάνιση της λαιμαργίας, καθώς προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση που δε σας αρέσει.
Επίσης, η διακοπή ανθυγιεινών συνηθειών, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν λαιμαργία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως αρκετές βλαβερές εξαρτήσεις μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την όρεξη, η οποία μετά επανέρχεται, αλλά και στο γεγονός πως το άτομο που βρίσκεται στη διαδικασία απεξάρτησης μπορεί να βρει καταφύγιο στο συναισθηματικό φαγητό για να αντιμετωπίσει τη στέρηση.
Εξαντλητικές δίαιτες και λαιμαργία
Οι εξαντλητικές δίαιτες που κρατούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε έντονη λαιμαργία, καθώς δεν αφήνετε τον εαυτό σας να ευχαριστηθεί ουσιαστικά κανένα γεύμα. Το μέτρο είναι η ιδανική λύση και το να αφήνετε τον εαυτό σας να χαλαρώνει και να απολαμβάνει κάποια γεύματα οδηγεί σε πιο υγιείς συνήθειες, απ’ ότι η μόνιμη στέρηση.
Μπορεί η λαιμαργία να αποτελέσει πρόβλημα;
Η λαιμαργία φυσικά και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα, καθώς δύναται να οδηγήσει στην παχυσαρκία και στην κακή διατροφή. Τα δύο αυτά σε συνδυασμό μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα τόσο στη φυσική σας κατάσταση, όσο και στην ψυχική σας υγεία.
Προσοχή, μην πάτε στο άλλο άκρο. Η λαιμαργία είναι μία φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού,την οποία όλοι νιώθουν -άλλοι συχνότερα και άλλοι σπανιότερα, μιας και, όπως ήδη αναφέραμε, εξαρτάται και από γενετικούς παράγοντες. Η αίσθηση της λαιμαργίας δε συνεπάγεται την ύπαρξη κάποιου προβλήματος. Η ανεξέλεγκτη λαιμαργία όμως είναι καλό να αντιμετωπιστεί, καθώς αν αμεληθεί, θα αυξάνεται συνεχώς.
Πώς να μειώσετε την ανάγκη για junk food
Όπως αναφέραμε παραπάνω, η λαιμαργία είναι κάτι φυσιολογικό. Μπορείτε να τη διαχειριστείτε επιλέγοντας υγιεινά σνακ. Πώς θα μειώσετε, όμως, την ανάγκη σας για junk food;
Ακολουθήστε τα παρακάτω 3 εύκολα βήματα για να μειώσετε την επιθυμία και την κατανάλωση τροφών χαμηλής θρεπτικής αξίας και πολλών θερμίδων:
- Βρείτε εναλλακτικές τροφές για να παίρνετε μαζί σας στη δουλειά ή μπροστά στην τηλεόραση όταν χαλαρώνετε. Αυτές μπορούν να είναι κυβάκια από αγγούρι ή άλλα λαχανικά, λίγα ποπ κορν ή λίγοι ξηροί καρποί που μειώνουν την πείνα και είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά.
- Μην αγοράζετε σνακς από το σούπερ μάρκετ. Αν δεν τα έχετε διαθέσιμα μπροστά σας, είναι πιθανό να μην τα αναζητήσετε καθόλου.
- Επιλέξτε τις πιο υγιεινές εκδοχές των αγαπημένων σας junk food, αν δε μπορείτε να τα αποφύγετε εντελώς. Για παράδειγμα ζητήστε να αφαιρέσουν τις τηγανητές πατάτες ως συνοδευτικό σε κάποιο γεύμα που θα παραγγείλετε ή καταναλώστε σνακς με γλυκαντικά αντί για ζάχαρη και λιγότερο αλάτι στα αλμυρά.
Λαιμαργία και αντιμετώπιση
Πώς όμως θα μειώσετε αυτήν τη λαιμαργία που νιώθετε και σας οδηγεί εξ αρχής στην αναζήτηση των junk food και των snacks; Δείτε αμέσως παρακάτω τρείς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη λαιμαργία.
- Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας: Ο ανήσυχος ύπνος και η αϋπνία είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στην αυξημένη ανάγκη για φαγητό, τη λαιμαργία και το junk food. Αν υποφέρετε από διαταραχές ύπνου, ανακαλύψτε εδώ τρόπους να αντιμετωπίσετε την αϋπνία.
- Τρώτε σωστά και τακτικά γεύματα: Η κατανάλωση ικανοποιητικών μερίδων φαγητού με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την πείνα και τη λαιμαργία. Τα συχνά γεύματα στα πλαίσια μιας σωστής διατροφής είναι το κλειδί για να απαλλαγείτε από τις βλαβερές συνήθειες της λαιμαργίας.
- Βρείτε τρόπους να απασχολείτε τα χέρια σας: Κι όμως, παιχνιδάκια που απασχολούν τα χέρια σας όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, μπορούν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση της λαιμαργίας. Επίσης, μπορείτε να εντάξετε σε βαρετές δραστηριότητες πράγματα που σας κρατούν απασχολημένους, όπως τα σταυρόλεξα ή το διάβασμα ενός βιβλίου.
Τέλος, αναζητήστε βοήθεια αν τίποτα από τα παραπάνω δε φαίνεται να σας βοηθά. Ένας διατροφολόγος αρχικά θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα, για να εντοπίσετε και να καταπολεμήσετε τις αιτίες που σας προκαλούν λαιμαργία.