Συχνά, κατά τη διάρκεια των αγορών στο σούπερ μάρκετ, καταλήγουμε να αγοράζουμε περισσότερα προϊόντα από όσα πραγματικά χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια επειδή έχουν λήξει. Αυτή η συνήθεια όχι μόνο είναι επιζήμια για το πορτοφόλι μας, αλλά και επιβαρύνει το περιβάλλον. Πολλές φορές, όταν κρατάμε κάποιο προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είμαστε βέβαιοι αν έχει λήξει, προτιμάμε να το πετάξουμε, παρά να ρισκάρουμε την κατανάλωσή του. Γι’ αυτό, σας δίνουμε μερικές συμβουλές και τρόπους που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν τα παρακάτω τρόφιμα έχουν περάσει την κατάλληλη ημερομηνία κατανάλωσης και πρέπει να τα αποφύγετε.
Τα 10 τρόφιμα
- Ντρέσινγκ για σαλάτα
- Πιπεριές
- Ζωμός
- Κρεμμύδια
- Πατάτες
- Γάλα
- Σκόρδο
- Μπρόκολο
- Σταφύλια
- Αγγούρια
1. Ντρέσινγκ για σαλάτα
Τα κρεμώδη ντρέσινγκς, που περιέχουν μαγιονέζα, μπορείτε να καταλάβετε και με το μάτι αν έχουν λήξει. Αν τα συστατικά έχουν αρχίσει να διαχωρίζονται μεταξύ τους, τότε πρέπει να το πετάξετε. Άλλου τύπου σάλτσες με βασικό συστατικό το λάδι, όπως η βινεγκρέτ, διατηρούνται πολύ περισσότερο και θα καταλάβετε αν έχουν λήξει από τη μυρωδιά.
2. Πιπεριές
Οι κλασικές τρίχρωμες πιπεριές που αγοράζετε, αποτελούν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό που δίνει γεύση σε φαγητά όμως το κρέας, τα μακαρόνια, το ρύζι κ.ά. Θα καταλάβετε αν η γλυκιά τους γεύση και η φρεσκάδα τους έχει χαθεί, όταν αρχίσουν να εμφανίζονται καφέ σημαδάκια πάνω στη σάρκα τους. Αν τα παρατηρήσετε νωρίς και τα αφαιρέσετε με ένα μαχαίρι, μπορείτε ακόμα να καταναλώσετε την πιπεριά.
3. Ζωμός
Λόγω της πλούσιας γεύσης τους, είτε είναι φτιαγμένοι από κοτόπουλο, είτε βοδινό, είτε λαχανικά, οι ζωμοί είναι ένα must προϊόν σε κάθε νοικοκυριό. Αν είναι χαλασμένος θα το καταλάβετε μέσω της όσφρησής σας, καθώς θα βγάζει μία πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά που αποκλείεται να σας περάσει απαρατήρητη.
4. Κρεμμύδια
Πρόκειται για ένα ύπουλο τρόφιμο, καθώς πολλές φορές δεν φαίνεται εξωτερικά αν είναι χαλασμένο ή όχι, και το καταλαβαίνετε αφού το κόψετε. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να τοποθετήσετε τα κρεμμύδια κοντά στις πατάτες, καθώς με αυτό τον τρόπο, θα επιταχύνετε τη λήξη τους. Αν μυρίζουν πολύ άσχημα, και έχουν πρασινίσει στο εσωτερικό τους, καλύτερα να τα πετάξετε.
5. Πατάτες
Πολλές φορές θα εντοπίσετε σκούρες κηλίδες στην εξωτερική πλευρά της πατάτας. Μην ανησυχείτε, αν κόψετε προσεκτικά εκείνα τα σημεία, μπορείτε να την καταναλώσετε. Γενικότερα, μία πατάτα, αν δεν μυρίζει άσχημα, ή αν δεν έχει μαλακώσει σε υπερβολικό βαθμό, τρώγεται.
6. Γάλα
Το γάλα είναι εύκολη υπόθεση. Καταρχάς, επειδή είναι πολύ ευαίσθητο, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στο ψυγείο, ενώ, μάρτυρας για το αν έχει χαλάσει, είναι αφενός η ποσότητα των ημερών που έχετε ανοίξει τη συσκευασία, και αφετέρου η μυρωδιά του. Αν για κάποιο λόγο δεν παρατηρήσετε αυτούς τους δύο παράγοντες, θα το καταλάβετε αν βάλετε γάλα στον καφέ κι αυτό αρχίσει να διαλύεται μέσα του.
7. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι φρέσκο όταν είναι σκληρό, και περιέχει λίγη υγρασία μέσα στις σκελίδες. Αν δείτε κάποιες σκούρες κηλίδες, ή σας φανεί ξερό και ζαρωμένο, τότε ίσως είναι η ώρα να το ξεφορτωθείτε.
8. Μπρόκολο
Αυτό το πολύ υγιεινό τρόφιμο, είναι στην καλύτερή του κατάσταση όταν είναι σκληρό και το χρώμα του έντονο. Όταν αρχίσει να σαπίζει, το μπρόκολο εμφανίζει μαύρα σημαδάκια στη βάση του. Οι ανθοί αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους και να κιτρινίζουν.
9. Σταφύλια
Αν ποτέ κατά λάθος έχετε φάει ένα χαλασμένο σταφύλι, τότε θα το θυμάστε. Τα ληγμένα σταφύλια έχουν μια έντονη γεύση ξυδιού, σε συνδυασμό με την καφετί απόχρωση που έχει πάρει η σάρκα τους.
10. Αγγούρια
Η μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχουν τα αγγούρια τα κάνει αναλώσιμα. Καλύτερα να αγοράσετε όσα αγγούρια χρειάζεστε για ένα γεύμα και όχι παραπάνω, καθώς χαλάνε γρήγορα, ακόμα κι αν τα διατηρείτε στο ψυγείο. Θα καταλάβετε ότι έχουν χαλάσει, αν είναι ζαρωμένα.