Η κανέλα είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην ενίσχυση του μεταβολισμού, καθιστώντας την ιδανικό συμπλήρωμα στη διατροφή. Ας δούμε πώς μπορείτε να την καταναλώνετε καθημερινά για μέγιστα οφέλη.
1. Κανέλα στο νερό ή στο τσάι
Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να καταναλώσετε κανέλα είναι να προσθέσετε μισό έως ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ζεστό νερό ή τσάι. Μπορείτε να την αφήσετε να εκχυλιστεί για λίγα λεπτά, ενισχύοντας έτσι τις ευεργετικές της ιδιότητες.
2. Κανέλα στον καφέ
Προσθέτοντας λίγη κανέλα στον πρωινό σας καφέ, όχι μόνο βελτιώνετε τη γεύση, αλλά βοηθάτε και στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης, μειώνοντας την απότομη αύξηση του σακχάρου που μπορεί να προκαλέσει ο καφές.
3. Κανέλα σε γιαούρτι ή smoothie
Ρίξτε μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ένα μπολ με γιαούρτι ή smoothie. Εκτός από το άρωμα και τη γεύση, θα ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και θα κρατήσετε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο.
4. Κανέλα σε βρώμη και δημητριακά
Αν καταναλώνετε βρώμη ή δημητριακά στο πρωινό σας, προσθέστε λίγη κανέλα για ένα έξτρα διατροφικό όφελος.
5. Μέλι με κανέλα
Ένας συνδυασμός με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες είναι μέλι με κανέλα. Ανακατέψτε μισό κουταλάκι κανέλα σε ένα κουταλάκι μέλι και καταναλώστε το το πρωί.
Πόση κανέλα να καταναλώνετε ημερησίως;
Η συνιστώμενη δόση είναι 1/2 – 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως. Προτιμήστε την κανέλα Κεϋλάνης, καθώς έχει λιγότερη κουμαρίνη, μια ουσία που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιβαρύνει το συκώτι.
Η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μπορεί να αποτελέσει έναν εύκολο και φυσικό τρόπο για τη ρύθμιση του σακχάρου και την ενίσχυση του μεταβολισμού, όταν συνδυάζεται με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.