Πώς να μειώσετε την ορμόνη του στρες (και) μέσω της διατροφής

Το στρες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας, ωστόσο όταν γίνεται χρόνιο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Η βασική ορμόνη που συνδέεται με το στρες είναι η κορτιζόλη, την οποία εκκρίνει το σώμα όταν βρίσκεται σε κατάσταση έντασης ή απειλής. Παρότι δεν μπορούμε να εξαλείψουμε πλήρως τις αγχώδεις καταστάσεις, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε τα επίπεδα κορτιζόλης – και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Τροφές που ρίχνουν την κορτιζόλη

Η σωστή επιλογή τροφών μπορεί να ρυθμίσει το ορμονικό προφίλ και να μειώσει τα επίπεδα στρες. Οι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως το σπανάκι, οι κολοκυθόσποροι, το αβοκάντο και η μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην εξισορρόπηση της κορτιζόλης. Το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, που υπάρχει στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες), έχει αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία.

Προσοχή στη ζάχαρη και την καφεΐνη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και καφεΐνης μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τα επίπεδα κορτιζόλης. Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα σνακ με τροφές ολικής άλεσης και φυσικές πηγές ενέργειας όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και ελληνικό γιαούρτι. Περιορίστε τον καφέ σε 1-2 φλιτζάνια ημερησίως ή προτιμήστε ροφήματα όπως το πράσινο τσάι, που έχει ήπια καφεΐνη και περιέχει L-θεανίνη – ένα αμινοξύ με αγχολυτική δράση.

Ενυδάτωση και σταθερά γεύματα

Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά τον οργανισμό να λειτουργεί καλύτερα και να αποβάλλει τοξίνες, ενώ τα τακτικά και ισορροπημένα γεύματα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την παραγωγή κορτιζόλης.

Συμπέρασμα

Η διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχος στη μείωση του στρες. Με μικρές αλλά σταθερές αλλαγές στον τρόπο που τρώμε, μπορούμε να ενισχύσουμε τη συναισθηματική μας ισορροπία και να βοηθήσουμε το σώμα μας να λειτουργεί πιο ήρεμα και αποδοτικά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::