Πώς να μειώσετε τους υδατάνθρακες στις πατάτες

Οι πατάτες είναι ένα αγαπημένο συνοδευτικό, πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά στοιχεία, αλλά περιέχουν υψηλή ποσότητα υδατανθράκων. Αν ακολουθείτε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ή προσπαθείτε να ελέγξετε το σάκχαρό σας, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες στις πατάτες, χωρίς να χάσετε τη γεύση τους.

1. Επιλέξτε σωστές ποικιλίες
Ορισμένες ποικιλίες πατάτας έχουν λιγότερους υδατάνθρακες από άλλες. Για παράδειγμα, οι κόκκινες ή οι νέες πατάτες συνήθως περιέχουν λιγότερο άμυλο σε σχέση με τις λευκές ή τις πατάτες για πουρέ. Η επιλογή μικρότερων ή νεαρών πατατών βοηθά στη μείωση των συνολικών υδατανθράκων ανά μερίδα.

2. Μαγειρέψτε και αφήστε να κρυώσουν
Όταν οι πατάτες μαγειρεύονται και στη συνέχεια κρυώνουν για αρκετές ώρες, σχηματίζεται ανθεκτικό άμυλο. Αυτό το είδος αμύλου δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό και μειώνει την καθαρή πρόσληψη υδατανθράκων. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να τις ψήσετε ή να τις βράσετε και να τις αφήσετε στο ψυγείο πριν τις καταναλώσετε.

3. Συνδυάστε με πρωτεΐνες και λίπη
Η κατανάλωση πατάτας μαζί με πηγές πρωτεΐνης ή υγιεινά λίπη, όπως ελαιόλαδο, αυγά ή κοτόπουλο, μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα θα είναι πιο ήπια και σταθερή, ακόμα και αν η πατάτα περιέχει υδατάνθρακες.

4. Περιορίστε τα τηγανητά
Τηγανητές πατάτες ή πατατάκια όχι μόνο αυξάνουν τις θερμίδες αλλά μπορεί να ενισχύσουν την απορρόφηση των υδατανθράκων. Προτιμήστε ψήσιμο, βράσιμο ή ατμό.

5. Χρησιμοποιήστε πατάτες σε σαλάτες
Οι σαλάτες πατάτας που καταναλώνονται κρύες περιέχουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο από τις ζεστές, μειώνοντας έτσι τους απορροφήσιμους υδατάνθρακες.

Με αυτές τις απλές στρατηγικές, μπορείτε να απολαμβάνετε πατάτες χωρίς να επιβαρύνετε υπερβολικά τη διατροφή σας με υδατάνθρακες, ενώ διατηρείτε γεύση και θρεπτική αξία.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::