Πώς σου λέει το σώμα σου ότι δεν πίνεις αρκετό νερό;

Είναι γνωστό ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 60% από νερό. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να ενυδατώνεται σωστά. Η ενυδάτωση του οργανισμού μας επηρεάζει την αναπνοή, την πέψη, την λίπανση των αρθρώσεών μας, την κίνηση, την ομοιόσταση κ.α. που στηρίζονται στη λήψη νερού και απαιτούν νερό, για να επιτευχθούν. Όταν, λοιπόν, δεν πίνουμε αρκετό νερό και δεν ενυδατωνόμαστε, εκτός από την αφυδάτωση εγκυμονούν κι άλλου μεσοπρόθεσμοι αλλά και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, χάνουμε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για αυτό είναι και σημαντικό να πίνουμε νερό και καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφύγουμε την ανισορροπία και την αφυδάτωση. Αν, παρόλα αυτά, μας συμβεί, τότε το σώμα μας, θα μας χτυπήσει το καμπανάκι, αρκεί να είμαστε εκεί, για να το ακούσουμε.

Πολλά από τα συμπτώματα, τα οποία προκαλεί η έλλειψη νερού, μπορεί να σου φανούν περίεργα, όμως είναι η απόδειξη του πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το νερό στον οργανισμό μας. Ας δούμε μερικά από τα καμπανάκια, που προαναφέρθηκαν:

  • Πονοκέφαλος, μεταπτώσεις διάθεσης, δυσκολία συγκέντρωσης

Όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό στον οργανισμό, μειώνεται η ροή του αίματος και του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο. Έτσι, εξηγούνται και τα παραπάνω συμπτώματα, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται και από έντονη κόπωση, ζαλάδες, ομίχλη εγκεφάλου κ.α.

  • Κράμπες, πόνοι στις αρθρώσεις & στους μυς

Η πρόσληψη νερού παίζει σημαντικό ρόλο στη λίπανση των αρθρώσεών μας και των μυών. Έτσι, η αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή πόνου στα παραπάνω σημεία ή/και ακαμψίας

  • Ξηροστομία

  • Ξηρό, θαμπό & αφυδατωμένο δέρμα

  • Αυξημένη δίψα

  • Αλλαγή στην όψη των ούρων

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να πίνουμε νερό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως πριν νιώσουμε δίψα και να μην το αμελούμε. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να προσλάβουμε το νερό, που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο, τα καρότα & τα αγγούρια, το καρπούζι και τα σταφύλια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν να μας ενυδατώσουν με ευχάριστο τρόπο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::