Πώς το ζεστό νερό βοηθά στην ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα

Με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση της ηλικίας και του κακού τρόπου ζωής, παρουσιάζεται μια σταδιακή απώλεια του χόνδρου με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η σωστή λειτουργία αρθρώσεων και οστών. Εκτός από τις μεταβολές και την δυσκολία στις κινήσεις παρουσιάζεται πόνος, πρήξιμο, και φλεγμονή είτε σε μια άρθρωση, είτε σε σειρά αρθρώσεων του σώματος. Πιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος στις γυναίκες από τους άνδρες. Η ιατρική ονομασία αυτής της πάθησης είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας παρουσιάζει τουλάχιστον το 13% των μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων στην Ελλάδα. Αρχικά η διάγνωση είναι εκφυλισμός του χόνδρου με πιο σοβαρή μορφή εκείνη της σπονδυλαρθροπάθειας, ακολουθούν του γόνατου, του ισχίου και των καρπών μεταξύ μιας σειράς πολλών άλλων.

Η θεραπεία σε ιαματικά και μη λουτρά, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην αρχική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κυρίως του πόνου που οφείλεται στον εκφυλισμό του χόνδρου που οδηγεί στην οστεοαρθρίτιδα, που πολλές φορές και ανάλογα την πληττόμενη άρθρωση οδηγεί και σε μυοσκελετικούς πόνους συνοδευόμενες από άλλες έντονες ενοχλήσεις.

Η θεραπεία με θερμά λουτρά, υδροθεραπεία και άλλες μορφές έχει βρει την αρχική της πρακτική στην αρχαία Ελλάδα.

Το ζεστό νερό και κυρίως η παραμονή του σε αυτό, απαλύνει τα οδυνηρά ενοχλήματα που προκαλεί αυτή η μορφή εκφυλισμού στις κλειδώσεις.

Η χρήση της θερμότητας, δεν είναι ευεργετική μόνο κατά την διάρκεια της επαφής μαζί της, παρουσιάζει παρατεταμένη διάρκεια διότι γίνεται ταυτόχρονα μια διαρκής χαλάρωση των μυών που εκφύονται και καταφύονται στις αρθρώσεις.

Πριν από την τέλεση των ειδικών ασκήσεων, η υδροθεραπεία με ζεστό νερό μέσα από την διαδικασία της άνωσης, μειώνει την πίεση που εξασκείται συνολικά στην περιοχή μειώνοντας τόσο την φλεγμονή όσο και το οίδημα.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, σημασία έχει και ο χρόνος παραμονής στο ζεστό περιβάλλον, με αυτό να ορίζεται κατά μέσο όρο στα 20 λεπτά σύμφωνα με τους επαγγελματίες αυτής της μορφής θεραπείας. Όσο για την θερμοκρασία, αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς κελσίου με ιδανική εκείνη μεταξύ των 32 μέχρι 38 βαθμών. Θερμοκρασίες πάνω από τις αναφερόμενες προκαλούν αύξηση του ρυθμού της καρδιάς και της πίεσης, κάτι που θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::