Πώς το πράσινο τσάι σε βοηθάει να χάσεις σωματικό βάρος

Το πράσινο τσάι είναι πραγματικά ένας φυσικός θησαυρός για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό το βότανο περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών & ενώσεων, που ωφελούν ποικιλοτρόπως τον οργανισμό.

Γενικά τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για τον οργανισμό έχουν καταμετρηθεί πολλές φορές. Συνολικά, μπορεί να συμβάλει ποικιλοτρόπως στην καλή υγεία του οργανισμού. Μάλιστα, οι ευεργετικές του ιδιότητες έχουν συχνά συνδεθεί με:

  • Την καλή λειτουργία της καρδιάς
  • Το νευρικό σύστημα
  • Την αντιοξείδωση του οργανισμού
  • Την πρόληψη αρθρίτιδας κ.α. πολλά

Βοηθάει το πράσινο τσάι στην απώλεια βάρους & λίπους;

Ναι! Το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στην προσπάθειά σου για καύση λίπους και απώλεια βάρους. Άλλωστε, δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά σκευάσματα, που ενισχύουν την απώλεια βάρους, περιέχουν πράσινο τσάι.

Ας δούμε όμως με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει κάποιον να χάσει περιττά κιλά και λίπος.

  1. Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Όπως είναι γνωστό, το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη. Η καφεΐνη και ο διεγερτικός της χαρακτήρας συμβάλλει στην ενίσχυση καύσεων και της λειτουργίας του μεταβολισμού. Παρόλο, που η καφεΐνη που περιέχεται στο τσάι, είναι φυσικά πολύ λιγότερη από τον καφέ, αυτή σε συνεργασία με τα υπόλοιπα συστατικά που θα αναλύσουμε παρακάτω, παίζει το ρόλο της στην ενισχυτική δράση του τσαγιού.

  1. Αντιοξειδωτική δράση

Ένα από τα διακριτά χαρακτηριστικά του τσαγιού είναι η αντιοξειδωτική του δράση. Η δράση αυτή οφείλεται φυσικά στις γνωστές κατεχίνες, οι οποίες συγκαταλέγονται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Με εξέχουσα, την επιγαλοκατεχίνη ή αλλιώς (EGCG) το πράσινο τσάι βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σαφώς επηρεάζουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Συμπληρωματικά, οι κατεχίνες φαίνεται ότι ενισχύουν και τονώνουν το μεταβολισμό.

  1. Ενίσχυση μεταβολικού ρυθμού

Όπως έχουμε εξηγήσει και σε άλλα κείμενά μας σχετικά με τη δράση του μεταβολισμού, αυτός κάνει συνεχώς καύσεις και «καταναλώνει θερμίδες» ακόμη κι αν είμαστε ξαπλωμένοι και χαλαροί. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ εμείς μπορεί να μην κινούμαστε, ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να αναπνεύσει, να σκεφτεί κ.α. πολλά.

Πολλές φορές, όμως, ο μεταβολισμός μας «κολλάει» με αποτέλεσμα να μην «καίει» τις απαραίτητες θερμίδες ακόμη κι αν περιορίζουμε την πρόσληψή τους. Και είναι αρκετές οι μελέτες που έδειξαν ότι το πράσινο τσάι τονώνει & αυξάνει το ρυθμό μεταβολισμού. Ωστόσο, αυτή η δράση του τσαγιού ενδέχεται να ποικίλει από άτομο σε άτομο.

  1. Δράση ενεργοποίησης

Άλλες μελέτες πάλι έχουν υποδείξει ότι το τσάι και τα αντιοξειδωτικά του συστατικά, όπως είναι οι κατεχίνες, συμβάλλουν δραστικά στην ενεργοποίηση του οργανισμού για τη διάσπαση το λίπους. Για την καύση λίπους είναι απαραίτητη μία διαδικασία διάσπασής του και απομάκρυνσής του από το σώμα. Εδώ είναι που φαίνεται να συμβάλει το πράσινο τσάι.

  1. Συνεχόμενη καύση

Δεν είναι λίγες οι φορές, που έχει παρατηρηθεί ότι ο συνδυασμός άσκησης και λήψης πράσινου τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη καύση θερμίδων & λίπους. Αυτό σημαίνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να συνεχίζει να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες και μετά την άσκηση.

Παρενέργειες

Αν και το τσάι αποτελεί ένα πραγματικά πολύ ωφέλιμο και ασφαλές βότανο σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπερβάλουμε. Όπως και κάθε ουσία έτσι και το πράσινο τσάι μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες, συνήθως όταν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες ημερησίως. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η ταραχή, το stress και οι διαταραχές ύπνου, λόγω της καφεΐνης, που περιέχεται στο πράσινο τσάι.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::