Πώς ωφελεί η κηπουρική το… ανοσοποιητικό σας;

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, του Natural Resources Institute Finland και του Tampere University, υποστηρίζει πως ένας μήνας κηπουρικής σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να αυξήσει την βακτηριακή ποικιλομορφία της επιδερμίδας.

Στο παρελθόν, έχει διαπιστωθεί ότι η επαφή με υλικά που προέρχονται από την φύση μπορεί να μεταβάλλει την ανθρώπινη μικροχλωρίδα.

Πώς ωφελεί την υγεία η αστική κηπουρική;

Στην νέα μελέτη, οι συμμετέχοντες αφοσιώθηκαν στην αστική κηπουρική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

“Ένας μήνας αστικής κηπουρικής σε εσωτερικούς χώρους ενίσχυσε την ποικιλία των βακτηρίων στο δέρμα των ατόμων και συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα αντιφλεγμονωδών κυτοκινών στο αίμα. Η ομάδα που μελετήθηκε χρησιμοποίησε ένα καλλιεργητικό μέσο με υψηλή μικροβιακή ποικιλότητα που μιμείται το δασικό έδαφος.” αναφέρουν οι ερευνητές.

Αντίθετα, η ομάδα ελέγχου χρησιμοποίησε ένα μικροβιακά φτωχό μέσο με βάση την τύρφη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο αίμα ή στη μικροχλωρίδα του δέρματος.

Η τύρφη αποτελεί το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο καλλιεργητικό μέσο στον κόσμο και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής της είναι έντονα αρνητικές. Επιπλέον οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν αποφέρει οφέλη για την υγεία όπως γίνεται με ένα μέσο που μιμείται το ποικιλόμορφο δασικό έδαφος.

“Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς η αστικοποίηση έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται από την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αλλεργίες, άσθμα και αυτοάνοσα νοσήματα. Ζούμε πολύ “καθαρά” στις πόλεις” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Μία απλή συνήθεια με πολλά οφέλη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μικροβιακή έκθεση μπορεί να αυξηθεί εύκολα και με ασφάλεια στο σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο χώρος και η οικονομική επένδυση που απαιτείται είναι ελάχιστη: στη μελέτη, η κηπουρική έγινε σε κανονικά κουτιά λουλουδιών, ενώ τα φυτά που καλλιεργήθηκαν, όπως ο αρακάς, τα φασόλια και οι σαλάτες, προέρχονταν από το ράφι του καταστήματος.

Οι ωφέλιμες αλλαγές παρατηρήθηκαν ήδη από το πρώτο μήνα, με τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν τόσο την δραστηριότητα που ανέφεραν ότι θα στραφούν και στην υπαίθρια κηπουρική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, “η ανοσορύθμιση με την μεσολάβηση μικροβίων φαίνεται να μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που προκαλούνται από την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού ή ακόμα και τα συμπτώματά τους”.

“Ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκούν οι αλλαγές που παρατηρούνται στην μικροχλωρίδα του δέρματος και στις αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες, εάν η κηπουρική μετατραπεί σε μόνιμο χόμπι, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος ενδεχομένως να γίνεται όλο και πιο συνεπής” καταλήγουν οι ερευνητές.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::