Στην ανακοίνωση πως οι αιμοδοσίες τον μήνα Φεβρουάριο σημείωσαν το υψηλότερο ρεκόρ της τελευταίας τετραετίας, προέβη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο όμως επισημαίνει πως δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
Αναφερόμενος στον μύθο του Σίσσυφου που προσπαθούσε αιώνια να ανεβάσει έναν μεγάλο βράχο στην πλαγιά ενός λόφου, λίγο πριν φτάσει στην κορυφή, όμως, ο βράχος έπεφτε και ο Σίσσυφος επαναλάμβανε από την αρχή όλη τη διαδικασία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας, υποστηρίζοντας πως κάπως ανάλογα κινείται και η αιμοδοσία στην χώρα μας.
«Γίνεται μια υπερπροσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε αίμα και φτάνουμε στην άκρη του λόφου, και τότε έρχονται οι γιορτές και οι διακοπές και πάλι κατρακυλάμε στην έλλειψη ή καλύτερα στη μερική έλλειψη. Αλλά ας δούμε την πραγματικότητα με αριθμούς. Η χώρα μας χρειάζεται 550.000 μονάδες τον χρόνο, 45.000 μονάδες τον μήνα ή 1.500 μονάδες την ημέρα, ένας αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος. Το περασμένο Δεκέμβριο συλλέχθηκαν 40.400 μονάδες, σημαντικά κάτω από τις ανάγκες μας. Τον περασμένο Ιανουάριο συλλέξαμε 44.000 μονάδες που ήταν οι περισσότερες την τετραετία, αλλά και πάλι λιγότερες από τις ανάγκες μας. Τον Φεβρουάριο συλλέξαμε 50.000 μονάδες και πάλι ρεκόρ τετραετίας καλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας και διορθώνοντας τις όποιες καθυστερήσεις στις θεραπείες των ασθενών μας, όπως και την ανάκτηση των αποθεμάτων που χρειάστηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιήσουμε και να εξαντλήσουμε. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η κοινωνία μας, όταν είναι σε εγρήγορση τα καταφέρνουμε και τα καταφέρνουμε καλά, όταν επαναπαυόμαστε τότε αρχίζουν τα προβλήματα» αναφέρει ο κ. Κατσίβελας.
«Οφείλουμε απέναντι στο αξιακό μας σύστημα, αλλά και απέναντι στην κοινωνία μας, να είμαστε σε μια διαρκή εγρήγορση, να είμαστε προνοητικοί, να είμαστε σταθεροί και διαρκείς στην αιμοδοσία, να την συνειδητοποιήσουμε ότι είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας και ότι οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο για το μεγάλο αυτό σκοπό. Η αρρώστια και η ανάγκη δεν κάνει ποτέ διακρίσεις. Η προστασία της ζωής είναι η μεγαλύτερη προσφορά μας στον άνθρωπο και αυτό το πετυχαίνουμε προσφέροντας αίμα, με τον καλύτερο τρόπο» συνεχίζει.
Επιστρέφοντας στη μυθολογία, ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ στέλνει μήνυμα «να σταματήσουμε να είμαστε οι Επιμηθείς, ερχόμενοι να εξηγήσουμε τι δεν πήγε καλά κι όπως το προσμέναμε, οφείλουμε να είμαστε Προμηθείς των προβλημάτων μας, να προλαμβάνουμε και να μην ερχόμαστε εκ των υστέρων να τα δικαιολογήσουμε. Γι’ αυτό σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμμετέχουμε όλοι και όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια παραπάνω».