«Αυτό αφορά τόσο τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες όσο και τους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν πιο δραστήριοι όσο μεγαλώνουν ηλικιακά» ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής David Marcinek σε ένα δελτίο τύπου.
Αυτό το συστατικό είναι επίσης διαθέσιμο σε μορφή χαπιού και σκόνη σε καταστήματα συμπληρωμάτων διατροφής. Η ομάδα επιστημόνων σημείωσε ότι η ουρολιθίνη Α παράγεται από ένα βακτήριο του εντέρου μετά την κατανάλωση φαγητών που είναι πλούσια σε ελαγκαντανίνες. Οι άνθρωποι παράγουν ουρολιθίνη Α σε διάφορες ποσότητες καθώς η δίαιτα, η ηλικία, τα γονίδια, και η ασθένεια επηρεάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματός τους.
Η ουρολιθίνη μπορεί να γυρίσει το ρολόι προς τα πίσω
Στη μελέτη, 66 συμμετέχοντες έλαβαν τυχαία είτε 1.000 χιλιοστόγραμμα ουρολιθίνης καθημερινά για τέσσερις μήνες είτε ένα εικονικό φάρμακο. Στην αρχή, είχαν μέτρια ή φτωχά επίπεδα ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη), τα οποία παράγουν τα μιτοχόνδρια για να βοηθήσουν τη λειτουργία των κυττάρων.
Η φυσική κατάσταση και η παραγωγή ATP της ομάδας συμπληρωμάτων θα βελτιωνόταν εάν το συμπλήρωμα βελτίωνε τη μιτοφαγία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συσπάσεις των μυών κατά τη διάρκεια ασκήσεων που αφορούν το χέρι και το πόδι πράγματι αυξήθηκαν, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι η ουρολιθίνη Α μπορεί να γυρίσει πίσω το ρολόι της γήρανσης. Η απόσταση που διένυσαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας βόλτας έξι λεπτών βελτιώθηκε επίσης σημαντικά, αλλά οι συμμετέχοντες στην ομάδα εικονικού φαρμάκου είδαν επίσης βελτιώσεις.
«Αν και δεν παρατηρήσαμε επίδραση του συμπληρώματος στη λειτουργία ολόκληρου του σώματος», σημειώνει ο Marcinek, «αυτά τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι συναρπαστικά επειδή αποδεικνύουν ότι μόνο η λήψη ενός συμπληρώματος για μικρή διάρκεια βελτίωσε πραγματικά τη μυϊκή αντοχή. Η αντίσταση στην κόπωση έγινε καλύτερη κατά την απουσία άσκησης».
Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν επίσης ότι η ουρολιθίνη Α μειώνει τις χημικές ουσίες που συνδέονται με μεταβολικές διαταραχές που περιλαμβάνουν μιτοχόνδρια.
«Νομίζω ότι αυτές οι αλλαγές υποδηλώνουν ότι η θεραπεία επηρεάζει τη μεταβολική κατάσταση των ανθρώπων. Παρόλο που δεν επηρέασε τη μέγιστη παραγωγή ATP, βελτίωσε τον γενικό μεταβολισμό των εθελοντών», λέει ο καθηγητής Marcinek.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open , χρηματοδοτήθηκε από την ελβετική Amazentis, η οποία κατασκευάζει το συμπλήρωμα που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή.
Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι τα σκουλήκια που καταναλώνουν ουρολιθίνη Α ζουν σχεδόν 50 τοις εκατό περισσότερο. Τα ηλικιωμένα ποντίκια μπόρεσαν επίσης να τρέξουν 42% περαιτέρω μετά από μόλις έξι εβδομάδες θεραπείας.
Ας σημειωθεί ότι τα ρόδια έχουν ήδη τη φήμη ότι είναι «υπερτροφή». Ο καρπός μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει τα οστά.