Σάβα Πέροβιτς: ο “πατέρας” της αύξησης μορίου και της αλλαγής φύλου

Ο Σάβα Πέροβιτς ήταν ένας κορυφαίος ουρολόγος που ήθελε να κάνει όλους τους άντρες ευτυχισμένους.

Aπό τα μέσα της δεκαετίας του ’90 γίνονται στο Βελιγράδι επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου. Όλα ξεκίνησαν από έναν χειρουργό που ήθελε να γιατρέψει όλα τα ασθενή πέη. Ο λόγος που η Σερβία έγινε προορισμός ανασκευαστικών ουρολογικών επεμβάσεων (μεταξύ άλλων που αφορούν τα γεννητικά όργανα) είναι ο Sava Perovic. Ο Sava Perovic ήταν ο χειρουργός που ήθελε να κάνει όλους τους άνδρες ευτυχισμένους, γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ ουρολογίας και πλαστικών επεμβάσεων και το συνέχισε από εκεί.

Σε εποχές που δεν είχαν αναγνωριστεί οι ψυχικές ασθένειες ή η σημασία της ψυχολογίας στη γενικότερη υγεία των ανθρώπων, εκείνος κατάλαβε πως η προσέγγιση στα θέματα σεξουαλικότητας και την ψυχολογική και συναισθηματική αξία των σεξουαλικών οργάνων θα άλλαζε άρδην σύντομα. Για αυτό και αφοσιώθηκε στο πώς θα μπορούσαν να είναι όλοι ευτυχισμένοι. Ήταν πάντα ανοιχτός στο να ακούσει τα συναισθήματά τους και τις επιθυμίες τους, ως προς τη βέλτιστη λειτουργία και αισθητική του οργάνου τους.

Ο χειρουργός που έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις τεχνικές αύξησης πέους, τη διόρθωση παραμορφωμένων γεννητικών οργάνων και τις επεμβάσεις αλλαγής φύλου από γυναίκα σε άνδρα, ασχολήθηκε αρχικά με την παιδιατρική και μετά εξειδικεύτηκε στη γενική χειρουργική.

Έκανε την πρακτική του άσκηση στην ουρολογία στο School of Medicine του Βελιγραδίου, όπου αργότερα έγινε καθηγητής της χειρουργικής/ουρολογίας. Ακολούθησε η ανάληψη καθηκόντων διευθυντή στο Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου, όπου πρόσφερε υποτροφία για την παιδική ουρολογία -ειδικότητα που εκείνος έφτιαξε στη Σερβία. Ο τιμημένος με ουκ ολίγα βραβεία, διακρίθηκε στην ανασκευαστική ουρολογία παιδιών και ενηλίκων.

Oι καινοτομίες του αφορούσαν νέες τεχνικές και αρχές της χειρουργικής, που αναγνωρίστηκαν από τους συναδέλφους του. Οι ικανότητές του άλλαξαν τις ζωές πολλών παιδιών που είχαν γεννηθεί με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Δε σταμάτησε ποτέ να ερευνά και να βελτιώνει τις τεχνικές του που τον έκαναν πρωτοπόρο σε πολλά επίπεδα. Την ίδια ώρα, δεν κρατούσε τη γνώση για τον εαυτό του, αλλά τη μετέδιδε με ομιλίες και διδασκαλίες. Πάντα έλεγε πως οι επιτυχείς επεμβάσεις χρειάζονται ικανότητες, μαζί με πολλά χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης.

Ο Σάβα Πέροβιτς πέθανε στις 5 Απριλίου 2010.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::