Η κετοξέωση είναι μια σοβαρή και δυνητικά επικίνδυνη επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Εμφανίζεται όταν τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα είναι ανεπαρκή και ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη (σάκχαρο) ως κύρια πηγή ενέργειας. Στην προσπάθειά του να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, στρέφεται στη διάσπαση του λίπους, με αποτέλεσμα την παραγωγή κετονών.
Οι κετόνες είναι όξινες ουσίες που, όταν συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα, οδηγούν σε μεταβολική διαταραχή γνωστή ως διαβητική κετοξέωση (DKA). Πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης, ακόμα και θάνατο.
Η κετοξέωση παρατηρείται συχνότερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης, αφυδάτωσης ή παράλειψης της φαρμακευτικής αγωγής.
Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε:
- Έντονη δίψα και ξηροστομία
- Συχνοουρία
- Ναυτία, έμετοι και πόνος στην κοιλιά
- Δύσπνοια ή γρήγορη αναπνοή
- Σύγχυση, υπνηλία ή ζάλη
- Φρουτώδης οσμή στην αναπνοή
Η διάγνωση γίνεται μέσω αιματολογικών και ουρολογικών εξετάσεων, που μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης και κετονών στο αίμα και τα ούρα.
Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών και ινσουλίνης, πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση.
Η πρόληψη της κετοξέωσης στηρίζεται στην καλή ρύθμιση του διαβήτη, τη συστηματική παρακολούθηση του σακχάρου και την έγκαιρη αντιμετώπιση λοιμώξεων ή άλλων παραγόντων κινδύνου.
Σε περίπτωση υποψίας κετοξέωσης, απαιτείται άμεση επικοινωνία με γιατρό ή μεταφορά σε νοσοκομείο.