Σαν σήμερα “έφυγε” ο πατέρας της εξωσωματικής

Σαν σήμερα, 21 Μαρτίου 1988, “έφυγε” από τη ζωή ο άνθρωπος που κατάφερε να ανατρέψει τις ισορροπίες της ζωής.

«Στη ζωή, οι μάνες κάνουν όχι μόνο όσα μπορούν, αλλά και όσα δεν μπορούν», είχε πει ο Πάτρικ Στέπτοου, ο μαιευτήρας που κατάφερε μέσω της εξωσωματικής να δώσει ζωή, εκεί που η φύση το αρνήθηκε.

Ήταν 25 Ιουλίου το 1978, όταν μετά από 12 χρόνια μελέτης, η επιστήμη κατάφερε αυτό, που μέχρι τότε έμοιαζε αδιανόητο. Ήρθε στον κόσμο το πρώτο «Θαύμα της γέννησης» ή «Το μωρό του αιώνα» όπως ονομάστηκε. Η Λουίζ Μπράουν, ήταν αποτέλεσμα της μεθόδου IVF (in vitro Fertilization) και η σύλληψη της έγινε μετά από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών.

Η μητέρα της, ήταν η 29χρονη τότε Λίνσλεϊ Μπράουν, η οποία προσπαθούσε χωρίς αποτέλεσμα, να μείνει έγκυος από τότε που ήταν μόλις 19 ετών. Έπειτα από επανειλημμένες απογοητεύσεις που την οδήγησαν σε απόγνωση, αποφάσισε να δοκιμάσει τη μέθοδο της εξωσωματικής, η οποία βρισκόταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο, χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια επιτυχία.

Στις αρχές του 1977, ο Πάτρικ Στέπτοου έγραψε στο ημερολόγιο του «αυτή τη φορά νιώθω σίγουρος» και λίγους μήνες μετά, το Νοέμβριο του ίδιου έτους, η επιμονή του, άλλαξε τη ζωή της Λίνσλεϊ και μαζί την ιστορία της ιατρικής, τη στιγμή που στα νοσοκομεία δινόντουσαν οι πρώτες μάχες στον πόλεμο κατά του AIDS.

Η συγκεκριμένη εγκυμοσύνη, προκάλεσε τέτοια φρενίτιδα στον μιντιακό κόσμο, που αποφασίστηκε ο τοκετός να πραγματοποιηθεί με καισαρική τομή, τα μεσάνυκτα, κάτω από άκρα μυστικότητα. Τελικά, λίγο πριν την εκπνοή της 25ης Ιουλίου, στις 11:47 το βράδυ, ήρθε στη ζωή το μωρό που αργότερα έγινε εξώφυλλο ως σύμβολο ελπίδας.

Λίγο αργότερα ο Στέπτοου, δήλωσε: «Αμφιβάλλω αν θα ξαναζήσω ποτέ τέτοια στιγμή στη ζωή μου» μια ανησυχία που ευτυχώς δεν επαληθεύτηκε, μοιράζοντας ευτυχία σε εκατοντάδες ανθρώπους που κατάφεραν να γίνουν γονείς με τη βοήθεια του.
Μοιραστείτε την ανάρτηση::