Σε λειτουργία η ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Λάρισας

Από χθες λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, η οποία διαθέτει 6 κλίνες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, χαρακτήρισε τη δημιουργία της ΜΕΘ ως μια σημαντική πρωτοβουλία που βελτιώνει τη φροντίδα των παιδιών:

“Για να μπορούν να πραγματοποιούνται μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά, πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ Παίδων”, εξηγεί ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει:

“Στην Ελλάδα παρατηρείται ανισοκατανομή στην ανάπτυξη των ΜΕΘ Παίδων, καθώς το 60% βρίσκεται στην Αττική. Παρόλο που δεν έχουμε περιστατικά παιδιών διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, συχνά απαιτούνται διακομιδές σε μεγάλες αποστάσεις.

Αυτό δεν αναιρεί το πρόβλημα των ελλείψεων σε ΜΕΘ Παίδων στην περιφέρεια, όπου παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας αναγκάζονται να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις, με κίνδυνο για τη ζωή τους και με σημαντικό κόστος για τις οικογένειές τους, πέρα από την αγωνία που βιώνουν.”

Δεν επιτρέπεται η Ανατολική Μακεδονία να μη διαθέτει ΜΕΘ Παίδων. Δεν επιτρέπεται όλη η Βόρεια Ελλάδα να διαθέτει μόνο 8 κλίνες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Δεν επιτρέπεται η Ήπειρος να μη διαθέτει ΜΕΘ Παίδων”.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, δεν επιτρέπεται, μέρα με τη μέρα, να κλείνουν κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Θα έπρεπε με βάσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων και ανηλίκων, τονίζει, για να διευκρινίσει:

“Από 450 κλίνες που λειτουργούσαν πρό πανδημίας, καταφέραμε τη περίοδο της πανδημίας με τις δωρεές εξοπλισμού, τις προσλήψεις συμβασιούχων να αυξηθούν σε περίπου 1.100. Τώρα λειτουργούν μόνο 850 κλίνες αφού μία, μία κλείνουν λόγω ελλείψεων εντατικολόγων και νοσηλευτών. Δηλαδή, 250 κλίνες λιγότερες.

Φυσικά σε αυτές τις νοσοκομειακές κλίνες στη πανδημία και τώρα προστίθενται περίπου 170 από ιδιωτικές κλινικές που νοικιάζονται από το υπουργείο Υγείας και τις διαχειρίζεται το ΕΚΕΠΥ.

Συγκεκριμένα το ΕΚΕΠΥ διαχειρίζεται σήμερα 1.020 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 170 κλίνες ΜΕΘ είναι νοικιαζόμενες από τον ιδιωτικό τομέα. Στη πανδημία διαχειριζόνταν το ΕΚΕΠΥ 1.270 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων 170 από ιδιωτικές κλινικές και 1.100 από τα νοσοκομεία”.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::