Σε τέσσερις ζώνες χωρίζεται η χώρα λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου

Στο πλαίσιο δράσης για την αποφυγή διασποράς του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τα κουνούπια, η χώρα θα χωριστεί σε τέσσερα επίπεδα και ανάλογα με την επικινδυνότητα ορίζονται συγκεκριμένα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκπόνησαν ένα Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου το οποίο βασίζεται σε εκτίμηση κινδύνου, κάτι που έως σήμερα δεν υπήρχε. Με βάση την κατάταξη που λαμβάνει κάθε περιοχή σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχει για κρούσματα της λοίμωξης θα λαμβάνονται και τα σχετικά μέτρα.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που θα ξεκινήσει από εφέτος και είναι στο πλαίσιο ανταπόκρισης της χώρας μας στις υγειονομικές απειλές που μεταδίδονται από τα κουνούπια και οι οποίες αυξάνονται όσο η κλιματική αλλαγή προχωρά και οι θερμοκρασίες στη χώρα μας και γενικά στην Ευρώπη ανεβαίνουν.

Δεδομένης της τροποποίησης του κλίματος στη χώρα μας και της πιθανότητας έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον, όπως είναι οι πλημμύρες, αλλά και των ήπιων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών – διανομέων του ιού σε όλη την επικράτεια γίνεται ακόμη πιο επείγουσα. Η διαχείρισή τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πρέπει να βασίζεται σε συστηματική και λεπτομερή εντομολογική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και αποτύπωσης των πληθυσμών των κουνουπιών και του ελέγχου της παρουσίας του ιού σε αυτά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::