Πολλοί άνθρωποι έχουν στο πρόσωπό τους μια ερυθρότητα ή και ελαφρά εξανθήματα, τη λεγόμενη ροδόχρους ακμή. Μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που τώρα οι επιστήμονες λένε πως συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό.
Αν και η ακριβής αιτία αυτής της δερματικής διαταραχής παραμένει άγνωστη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γονίδια, κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να παίζουν ρόλο.
Έρευνα έδειξε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ροδόχρου ακμής και του υποθυρεοειδισμού. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το ένα προκαλεί το άλλο και οι δύο καταστάσεις χαρακτηρίζονται από:
δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
αγγειακές αλλαγές
ορμονικές ανισορροπίες
Πώς οι παθήσεις του θυρεοειδούς επηρεάζουν το δέρμα
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι μερικές από τις πιο σημαντικές ρυθμιστικές ορμόνες για υγιές και ισορροπημένο δέρμα. Εάν οι ορμόνες του θυρεοειδούς δεν ρυθμίζονται σωστά, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε δερματικές παθήσεις, όπως η κοινή ιχθύωση (μπαλώματα ξηρού, νεκρού δέρματος) και η παλαμοπελματιαία κερατοδερμία (πάχυνση του δέρματος σε παλάμες και πέλματα).
Την ίδια στιγμή, εάν έχετε μια δερματική πάθηση όπως λεύκη, κνίδωση ή γυροειδή αλωπεκία, έχετε επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε νόσο του θυρεοειδούς.
Σε μια ανασκόπηση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αλλαγές στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών είναι συχνά από τα πρώτα σημάδια δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα, όπως εύθραυστα νύχια, απώλεια μαλλιών και αργή επούλωση πληγών.
Τόσο η υγεία του θυρεοειδούς όσο και του δέρματος συνδέονται στενά με το ανοσοποιητικό σύστημα, το αγγειακό σύστημα και τις ορμόνες. Εάν έχετε πάθηση είτε του δέρματος είτε του θυρεοειδούς, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε και την άλλη.
Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί ροδόχρου ακμή;
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί άμεσα ροδόχρου ακμή, αλλά υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των δύο.
Σε μια μεγάλη ανασκόπηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ροδόχρου ακμή είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποθυρεοειδισμό. Όσοι ήταν 40-49 ετών είχαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υποθυρεοειδισμού.
Έτσι, αν και ο υποθυρεοειδισμός δεν προκαλεί απαραίτητα ροδόχρου ακμή, οι δύο παθήσεις θεωρούνται συννοσηρότητες, πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίζονται συχνά ταυτόχρονα. Έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η ροδόχρους ακμή σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.
Υποθυρεοειδισμός και ροδόχρους ακμή: Συμπτώματα
Μερικά από τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής και του υποθυρεοειδισμού μπορεί να είναι παρόμοια. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίσετε πρήξιμο, καθώς και ξηρό, φολιδωτό δέρμα στο πρόσωπο.
Πρόσθετα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής:
ερυθρότητα ή έξαψη του προσώπου
ορατά αιμοφόρα αγγεία
εξογκώματα ή εξανθήματα
κόκκινα ή ερεθισμένα μάτια
κάψιμο ή τσούξιμο στο δέρμα
πιο παχύ δέρμα στο πρόσωπο
κοκκινίζετε εύκολα στο πρόσωπο
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
κούραση
ευαισθησία στο κρύο
δυσκοιλιότητα
αύξηση βάρους
βραχνή φωνή
αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
μυϊκοί πόνοι
αραίωση μαλλιών
πιο αργός καρδιακός ρυθμός
κατάθλιψη
εξασθενημένη μνήμη
μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών
μη φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος
προβλήματα γονιμότητας
Άλλες αλλαγές στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια που μπορεί να υποδηλώνουν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς:
χλωμό, δροσερό, λείο δέρμα ή ξηρό, σκασμένο δέρμα
βαθιές γραμμές στις παλάμες και τα πέλματα
κιτρινωπό χρώμα στις παλάμες και τα πέλματα
πρησμένο πρόσωπο, ιδιαίτερα σε βλέφαρα, χείλη και γλώσσα
αργή επούλωση πληγών
αλλαγές στην συχνότητα εφίδρωσης
πιο σκούρο δέρμα στις πτυχές της παλάμης, στα ούλα ή στο στόμα