Παράλληλα, καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός της Γης –το 2050 θα αγγίξει τα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπων–, μεγαλώνει και η επισιτιστική ανασφάλεια.

«Η μείωση των αποβλήτων των τροφίμων είναι επιτακτική ανάγκη», τονίζει ο Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, «όχι μόνο για την αύξηση των αποθεμάτων τροφίμων, αλλά και για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για την καλύτερη διαχείριση στη γη και τη μείωση στην κατανάλωση νερού». Η κλιματική κρίση απαιτεί λύσεις σε όλα τα επίπεδα.

Από το Χωράφι στο Πιρούνι

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στρατηγικές της Πράσινης Συμφωνίας είναι το «Farm to Fork». Σκοπός της στρατηγικής αυτής είναι να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η ανάγκη για τροφή «αφουγκράζεται» τις ανάγκες του περιβάλλοντος, προστατεύεται η επισιτιστική ασφάλεια και η υγεία των πολιτών, ενώ οι τιμές των διατροφικών προϊόντων παραμένουν προσιτές. Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να συντάξει ένα εθνικό πλάνο δράσης προς επίτευξη των στόχων του Green Deal με εργαλείο τη στρατηγική «Farm to Fork».

Δύο εφαρμογές για τη βιωσιμότητα

KITRO

Αναπτύχθηκε στην Ελβετία για να διευκολύνει τις επαγγελματικές κουζίνες να παρακολουθούν τα απόβλητα τροφίμων που παράγουν. Όταν μια ποσότητα αποβλήτων ρίχνεται στον κάδο, το σύστημα λαμβάνει μια φωτογραφία και μια ζύγιση. Στη συνέχεια, ο αλγόριθμος του συστήματος αναγνωρίζει το είδος των τροφίμων που πετάχτηκαν και τα καταγράφει μαζί με το βάρος τους.

COzZO

Αναπτύχθηκε στη Βουλγαρία και βοηθά τον καταναλωτή να φτιάξει ένα αρχείο με τις προμήθειές του, λίστα για ψώνια και πρόγραμμα για το εβδομαδιαίο μενού διατροφής του με βάση αυτά που διαθέτει ήδη. Στο αρχείο με τις προμήθειες, ο χρήστης μπορεί να δει τις ποσότητες των τροφίμων που έχει στο ψυγείο ή τα ντουλάπια του, καθώς και τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων.