Σπόροι chia: Αδυνατίζουν, ρυθμίζουν το σάκχαρο και προστατεύουν την καρδιά

Μια μικρή αλλαγή στην καθημερινή σας πρωινή ρουτίνα μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη διατροφή σας και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Αρκεί να προσθέσετε αυτήν την αρχαία τροφή στη διατροφή σας. Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι σπόροι chia προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και είναι βασικό συστατικό της διατροφής ορισμένων πολιτισμών εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τι είναι οι σπόροι chia

Οι σπόροι chia προέρχονται από το κεντρικό και νότιο Μεξικό και είναι οι σπόροι ενός ανθοφόρου φυτού της οικογένειας της μέντας, Lamiaceae. Οι πρώτες αναφορές για τη χρήση τους χρονολογούνται από το 35.000 π.Χ., και οι πρόγονοί μας απολάμβαναν διάφορα οφέλη για την υγεία τους από την κατανάλωσή τους. Μπορείτε να βρείτε σπόρους chia σε σούπερ μάρκετ ή καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Οφέλη για την υγεία από τους σπόρους chia

1. Ελέγχουν το βάρος:
Οι σπόροι chia είναι μια υπερτροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά και ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους είναι ότι σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο, μειώνοντας έτσι την ποσότητα που τρώτε και βοηθώντας σας να χάσετε βάρος. Αυτοί οι σπόροι μπορούν να απορροφήσουν μέχρι και 10-12 φορές το βάρος τους σε νερό, σχηματίζοντας ένα τζελ που αυξάνει τον κορεσμό και επιβραδύνει την απορρόφηση των τροφών. Μελέτες δείχνουν ότι τα συστατικά τους μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

2. Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά:
Οι σπόροι chia είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε θρεπτικά στοιχεία, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Σε μόλις 28 γραμμάρια σπόρων chia περιέχονται 11 γραμμάρια φυτικών ινών, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια λίπους (5 από τα οποία είναι ωμέγα-3), καθώς και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγγανίου, μαγνησίου και φωσφόρου.

3. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά:
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι σπόροι chia συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση και ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

4. Πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων:
Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα είδος φυτικής προέλευσης ωμέγα-3 λιπαρού οξέος. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής.

5. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα:
Οι σπόροι chia μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας τα επίπεδα σταθερά μετά τα γεύματα.

6. Ενίσχυση της υγείας της καρδιάς:
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι σπόροι chia μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τη φλεγμονή και ισορροπώντας τα επίπεδα χοληστερόλης.

7. Υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος:
Οι φυτικές ίνες στους σπόρους chia βοηθούν τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και τη διατήρηση υγιών κοπράνων. Επίσης, δρουν ως πρεβιοτικά, ενισχύοντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο.

Η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας είναι εύκολη. Μπορείτε να τους καταναλώσετε ωμούς, να τους προσθέσετε στο πρωινό σας, να τους χρησιμοποιήσετε σε αρτοσκευάσματα, ή ακόμα και σε σάλτσες. Κάποιες φορές χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των αυγών σε διάφορες συνταγές.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::