Στατίνες: Μπορεί να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα;

Με εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να χρησιμοποιούν στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης, αυτά τα φάρμακα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για την ελάττωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας της Βρετανίας (NICE), υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, ο Δρ. Eric Berg έχει προειδοποιήσει για το εξής απροσδόκητο, ότι δηλαδή το δημοφιλές φάρμακο θα μπορούσε τελικά να καταλήξει να επιδεινώσει τα καρδιακά προβλήματα.

Ενώ τα υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης θεωρούνται συνήθως ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, ο γιατρός μοιράστηκε ότι υπάρχει ένας βιοδείκτης που ενέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις περισσότερο από την «κακή» χοληστερόλη

Ο Δρ. Berg εξήγησε ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 540%, ενώ η «κακή»-LDL χοληστερόλη αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο μόνο κατά 38%.

«Αυτό με εκπλήσσει γιατί δεν ξέρω καν αν οι γιατροί αντιμετωπίζουν γενικά την αντίσταση στην ινσουλίνη ως βιοδείκτη ή ως παράγοντα κινδύνου», είπε ο Δρ. Berg μιλώντας στο κανάλι του στο YouTube.

Αντίθετα, πολλοί επαγγελματίες συνταγογραφούν στατίνες σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων για να στοχεύσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::