Συγκεκριμένη μορφή Αλτσχάιμερ μεταδίδεται μέσω μεταμόσχευσης

Μια συγκεκριμένη μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ, η οικογενής μορφή, μπορεί να μεταδοθεί μέσω μεταμόσχευσης μυελού των οστών, συμπεραίνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stem Cell Reports.

Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν αιμοποιητικά κύτταρα από ποντίκια με μετάλλαξη στην πρόδρομη πρωτεΐνη του αμυλοειδούς (ΑΡΡ) -σφάλματα κατά την αναδίπλωσή της οδηγούν στη συσσώρευση β-αμυλοειδούς– σε υγιή ποντίκια (άγριου τύπου) όσο και ποντίκια χωρίς το γονίδιο APP και παρατήρησαν ότι και οι δύο ομάδες εκδήλωσαν παθολογία νόσου Αλτσχάιμερ, ταχείας μάλιστα εξέλιξης. Σε αυτήν περιλαμβάνονταν διαρροή στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, αυξημένη νεοαγγειογένεση και υψηλά επίπεδα β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και γνωστική εξασθένηση.

Συμπτώματα στους 6 μήνες

Στα μοντέλα κληρονομικής νόσου Αλτσχάιμερ, τα πειραματόζωα παρουσιάζουν συσσώρευση πλάκας αμυλοειδούς σε ηλικία εννέα έως 10 μηνών, ενώ τα σημάδια της γνωστικής έκπτωσης – απουσία του φυσιολογικού φόβου και απώλεια της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης- εκδηλώνονται περίπου σε ηλικία 11 έως 12 μηνών. Εντούτοις, τα ποντίκια που έλαβαν τα αιμοποιητικά κύτταρα εμφάνισαν συμπτώματα γνωστικής φθοράς πολύ νωρίτερα: στους έξι μήνες για τα ποντίκια χωρίς το γονίδιο APP και στους εννέα για τα ποντίκια άγριου τύπου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::