Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το University College του Λονδίνου, υπογράμμισε πως ο τρόπος κατανάλωσης αλκοόλ είναι πιο καθοριστικός από την ποσότητα, όταν πρόκειται για τον κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης του ήπατος λόγω αλκοόλ (ARC). Η κίρρωση, όπως εξηγεί το Johns Hopkins Medicine, είναι ένα προχωρημένο στάδιο ηπατικής νόσου, όπου το ήπαρ έχει υποστεί σοβαρές βλάβες, εμποδίζοντας την κανονική του λειτουργία.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 312.599 συμμετέχοντες που κατανάλωναν ενεργά αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αξιολογήσουν την επίδραση του τρόπου κατανάλωσης αλκοόλ, της γενετικής προδιάθεσης και του διαβήτη τύπου 2 στην πιθανότητα εμφάνισης κίρρωσης που σχετίζεται με το αλκοόλ.
Η Δρ. Linda Ng Fat, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης από το UCL Epidemiology and Public Health, είπε ότι η προσέγγιση της μελέτης ήταν καλύτερος δείκτης κινδύνου ηπατικής νόσου συγκριτικά με τον όγκο μόνο.
«Είχαμε μια διαφορετική προσέγγιση εστιάζοντας στο μοτίβο κατανάλωσης αλκοόλ και διαπιστώσαμε ότι αυτός ήταν ένας καλύτερος δείκτης κινδύνου ηπατικής νόσου από τον όγκο μόνο», είπε η Δρ. Fat και πρόσθεσε:
Τριπλάσιες πιθανότητες για κίρρωση από την βαριά κατανάλωση αλκοόλ
Σύμφωνα με την ειδικό, η μελέτη αποκάλυψε ότι όσοι έκαναν βαριά υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία ορίζεται ως η κατανάλωση 12 μονάδων αλκοόλ την ημέρα, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ.
Ο κίνδυνος για όσους είχαν υψηλή γενετική προδιάθεση ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος και ο κίνδυνος για τους ασθενείς με διαβήτη 2 ήταν δύο φορές υψηλότερος.
Οι άνθρωποι που έκαναν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ενώ έχουν επίσης γενετική προδιάθεση είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η Pamela Healy, Διευθύνουσα Σύμβουλος του British Liver Trust είπε στο London Standard ότι αυτή η μελέτη αποκάλυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι πίνουν αλκοόλ είναι σημαντικός και ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
«Αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί αποκαλύπτει ότι σημασία δεν έχει μόνο το πόσο πίνετε συνολικά, αλλά και ο τρόπος που πίνετε. Το να πίνετε πολύ, γρήγορα ή να πίνετε για να μεθύσετε μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ήπατος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Healy.