Αν και το καλοκαίρι συνδέεται με ξεγνοιασιά και χαλάρωση, οι αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να χειροτερεύσουν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης υγρασίας.
Επιπλέον, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως ΧΑΠ, άσθμα, διάμεσα πνευμονικά νοσήματα, σύνδρομο υπνικής άπνοιας, και βρογχιεκτασίες, ενδέχεται να μην παρακολούθησαν τακτικά την υγεία τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αυτό μπορεί να οδήγησε σε παραμέληση της κατάστασής τους και σε επιδείνωση της πορείας της νόσου.
Στόχος είναι η παρότρυνση όλων των αναπνευστικών ασθενών να επανεκτιμήσουν, να ελέγξουν αλλά και να επαναπροσδιορίσουν θεραπευτικά την χρόνια πάθησή τους, πάντα με την βοήθεια του θεράποντα πνευμονολόγου τους για την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου αναπνευστικής ευεξίας.
Επιβάλλεται λοιπόν η θωράκιση του οργανισμού μας και ειδικά των πνευμόνων μας!
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
- Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 70% αλκοόλ.
- Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα με άπλυτα χέρια.
- Αποφεύγετε τις χειραψίες και την σωματική επαφή.
- Προτιμάτε για έξοδο μέρη (εστιατόρια, καφέ, παραλίες) που τηρούν τους κανόνες ασφάλειας που συστήνει η πολιτεία.
- Χρήση μάσκας σε πολυσύχναστα μέρη και ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της.
ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
- Ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, με συμπτώματα βήχα, αυξημένη αποβολή πτυέλων και δύσπνοια, να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα πνευμονολόγο τους, μιας και τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις απορρύθμισης της νόσου τους.
- Ασθενείς με Βρογχικό Άσθμα αν εμφανίσουν βήχα, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, συριγμό/«σφύριγμα» στην αναπνοή, πιθανά έχουν εκτεθεί σε κάποιο αλλεργιογόνο ή οι εναλλαγές της θερμοκρασίας να τους προκαλέσουν κρίση βρογχικού άσθματος.
- Ασθενείς με Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΑΑΥ) επιβάλλεται να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους πριν την έναρξη των διακοπών τους, ώστε να ελέγξουν τον σωστό τρόπο λειτουργίας των συσκευών που χρησιμοποιούν καθημερινά κατά την διάρκεια του ύπνου τους (CPAP /BIPAP) αλλά και να επανεκτιμήσουν το σύνδρομο με report τελευταίων μηνών.
- Αλλαγή τρόπου ζωής με υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών, υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.
- Διακοπή καπνίσματος.
- Εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες και αργότερα, πάντα μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους για την εποχική γρίπη.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, γίνεται πιο αποτελεσματική η προστασία όλων μας αλλά και ιδιαίτερα των αναπνευστικών ασθενών που υπόκεινται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.