Συμπτώματα και αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια πολύ συνηθισμένη λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος που όμως έχει δυσάρεστες συνέπειες, αφού συνοδεύεται από διάρροιες και εμετό.

Μπορεί να οφείλεται σε:

  • ιούς
  • βακτήρια (π.χ. σαλμονέλα)
  • παράσιτα
  • βακτηριακές τοξίνες
  • χημικά (π.χ. δηλητηρίαση από μόλυβδο)

Τους χειμερινούς μήνες είναι πιο κοινή η ιογενής γαστρεντερίτιδα, αυτή δηλαδή που οφείλεται σε ιό, ενώ το καλοκαίρι η βακτηριακή γαστρεντερίτιδα, η οποία συνδέεται με κάποιο βακτήριο από μολυσμένη τροφή ή ποτό.

Όταν η οξεία γαστρεντερίτιδα κάνει την εμφάνισή της γίνεται πολύ γρήγορα αντιληπτή. γνωρίζουμε όλοι λίγο πολύ τα βασικά της συμπτώματα:

  1. Ξαφνική διάρροια
  2. Ναυτία
  3. Εμετοί
  4. Κράμπες και πόνος στο στομάχι
  5. Χαμηλός πυρετός και ρίγη
  6. Ζαλάδα ή ακόμα και λιποθυμία
  7. Δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  8. Πονοκέφαλος ή μυικοί πόνοι
  9. Αδυναμία και κόπωση
  10. Αφυδάτωση (ενδείξεις: ξηροστομίασκούρα ούρα, ξηρή επιδερμίδα και χείλη, έντονη δίψα, ταχυκαρδία, ζάλη ή λήθαργος, στεγνές πάνες στα βρέφη)

Διάφορα συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και στην περίοδο μετά την οξεία φάση. Τέτοια είναι:

  • άσπρα ή κίτρινα κόπρανα
  • ανορεξία

Μετάδοση

Αυτό που απασχολεί πολλούς είναι το πώς κολλάει η γαστρεντερίτιδα. Σίγουρα, οι πιθανότητες αυξάνονται, αν έρθουμε σε επαφή με άτομο που νοσεί ή βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης.

Γι’ αυτό άλλωστε συχνά παρατηρείται μετά το πρώτο κρούσμα να κολλάει και η υπόλοιπη οικογένεια ή οι συνάδελφοι στο χώρο εργασίας. H μετάδοση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να γίνει όταν χρησιμοποιούμε την ίδια τουαλέτα, τις ίδιες πετσέτες ακόμα και τον ίδιο υπολογιστή.

Έτσι, προκειμένου να μην κολλήσουμε, είναι σημαντικό να πλένουμε καλά τα χέρια μας, ειδικά μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, καθώς και να μην μοιραζόμαστε πετσέτες με άλλους.

Όμως, όσον αφορά τη βακτηριακή γαστρεντερίτιδα, πολύ συχνά εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Το τι θα φάμε και θα πιούμε θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι πολύ πιθανό να βρεθούν μικρόβια στα παγάκια στο ποτό μας, το νερό που πίνουμε, τρόφιμα που δεν είναι καλά πλυμένα ή καθαρισμένα ή δεν έχουν διατηρηθεί σε σωστές συνθήκες.

  • Χρόνος μετάδοσης

Αναλόγως την αιτία, τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους 1-3 ημέρες μετά τη μόλυνση από τον ιό. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες μέχρι και για 72 ώρες, οπότε ακόμα και η επαφή με αυτές και όχι απαραίτητα με το άτομο που νοσεί μπορεί να μας οδηγήσει σε γαστρεντερίτιδα.

  • Κολλάει στην ανάρρωση;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται προσοχή ακόμα κι όταν αυτά υποχωρήσουν, καθώς για τις επόμενες 48 ώρες συνεχίζει να ελλοχεύει ο κίνδυνος να μολύνουμε κάποιον στον περίγυρό μας.

  • Πόσες μέρες κρατάει η γαστρεντερίτιδα;

Στους περισσότερους τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν από 24-48 ώρες, αλλά μπορεί να φτάσουν έως και τις 14 ημέρες, ανάλογα με τον παράγοντα μόλυνσης!

Αντιμετώπιση

Συνήθως, η γαστρεντερίτιδα είναι ένα νόσημα από το οποίο αναρρώνουμε πλήρως και σχετικά γρήγορα, αρκεί να κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Κάποια σημαντικά βήματα που θα μας βοηθήσουν είναι τα εξής:

  1. Αναπλήρωση ηλεκτρολυτών
  2. Κατάλληλη διατροφή
  3. Σπιτικά γιατροσόφια (π.χ. ρύζι λαπάς, κοτόσουπα κ.ά.)
  4. Βότανα
  5. Λήψη προβιοτικών

Τι δεν τρώω όταν έχω γαστρεντερίτιδα

Προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, αποφύγετε:

  1. συμπυκνωμένους χυμούς με ζάχαρη
  2. καφεϊνούχα ροφήματα π.χ καφές
  3. σοκολάτες και σιρόπια
  4. τηγανιτές ή λιπαρές τροφές
  5. πικάντικα τρόφιμα, καρυκεύματα
  6. σταυρανθή λαχανικά και όσπρια
  7. τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες π.χ. ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά και φρούτα

Κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν δυσανεξία στη λακτόζη, οπότε καλό είναι να αποφύγουν το γάλα. Ωστόσο, μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι, καθώς έχει υποστεί ζύμωση.

Γενικά, να θυμάστε ότι η δίαιτα για γαστρεντερίτιδα είναι ελαφριά.

Σχετικά με τα χάπια για διάρροια ή τα αντιεμετικά χάπια, πολλοί ειδικοί συστήνουν την αποφυγή τους, καθώς ο οργανισμός κάνει μια προσπάθεια να αποβάλλει τα μικρόβια και τις τοξίνες από το σώμα με τους μηχανισμούς της διάρροιας και του εμετού. Εάν εμείς τους μπλοκάρουμε, ενδεχομένως να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Συμβουλευτείτε λοιπόν τον θεράπων ιατρό σας πριν προβείτε σε τέτοιες επιλογές μόνοι σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::