Σχοινόπρασο: Τι προσφέρει – Πώς τρώγεται και πού χρησιμοποιείται

Το σχοινόπρασο, γνωστό και ως chives, είναι ένα αρωματικό βότανο που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Με το λεπτό του άρωμα και τη διακριτική, ελαφρώς πικάντικη γεύση, αποτελεί αγαπημένο συστατικό σε πολλές κουζίνες του κόσμου, προσθέτοντας φρεσκάδα και ένταση σε πλήθος πιάτων.

Πέρα από τη γεύση του, το σχοινόπρασο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Κ υποστηρίζει την υγεία των οστών και την καλή κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, περιέχει ενώσεις θείου, όπως και το σκόρδο, που έχουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το σχοινόπρασο καταναλώνεται νωπό, καθώς με το μαγείρεμα χάνει μεγάλο μέρος του αρώματός του. Συνήθως ψιλοκόβεται και προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος ή χρησιμοποιείται ωμό για γαρνίρισμα. Δίνει υπέροχη γεύση σε ομελέτες, σαλάτες, ψητές πατάτες, σούπες και ψάρια. Μπορεί επίσης να αναμειχθεί με γιαούρτι, τυρί κρέμα ή ελαιόλαδο για να δημιουργήσει δροσερές σάλτσες και ντιπ.

Στη γαλλική κουζίνα, το σχοινόπρασο αποτελεί βασικό συστατικό των “fines herbes”, μαζί με τον μαϊντανό, τον εστραγκόν και το μυρώνι. Η λεπτή του υφή και το απαλό του χρώμα προσθέτουν κομψότητα στα πιάτα, ενώ ταιριάζει εξαιρετικά με αυγά, κοτόπουλο και θαλασσινά.

Για να διατηρήσετε το σχοινόπρασο φρέσκο, φυλάξτε το στο ψυγείο, τυλιγμένο σε ελαφρώς βρεγμένο χαρτί κουζίνας ή σε δοχείο με λίγο νερό. Μπορεί επίσης να καταψυχθεί ψιλοκομμένο, χωρίς να χάσει σημαντικά τη γεύση του.

Είτε το χρησιμοποιείτε για τη γεύση είτε για τα οφέλη του, το σχοινόπρασο είναι ένας απλός τρόπος να δώσετε στα πιάτα σας άρωμα, χρώμα και διατροφική αξία – ένα μικρό, αλλά πολύτιμο βότανο της καθημερινής κουζίνας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::